Késelés a rabbi otthonában

A Városi Kurír éppen tegnap tájékoztatta olvasóit arról, hogy New-York polgármestere fokozott védelem alá helyzete a zsidó intézményeket, mert megnövekedtek az antiszemita támadások. Egy álarcos késelő mintha csak ezt a hírt akarta volna megerősíteni.

Késelés a rabbilakban

Egy álarcos támadó megkéselt öt embert New York államban egy rabbi otthonában szombat késő este, majd elmenekült – közölte a rendőrség és egy zsidó szervezet. A házban több tucatnyian ünnepelték a hanukát.

A sebesültek mindannyian kórházba kerültek, kettejük állapota válságos – tudatta az Ortodox Zsidók Közügyi Tanácsa. Később az AP hírügynökség azt írta, hogy nem tudni, milyen állapotban vannak a sebesültek.

A támadás Monsey-ben, New York városától ötven kilométerre északra történt. Egy rendőrkapitány egy-két órával később közölte, hogy a rendőrség talált egy gyanús járművet, és köröznek egy embert, akit a támadás elkövetésével gyanúsít. Az állam rendőrsége nem erősítette ezt meg. A hatóságok egyelőre nem közölték, hogy bármit tudnának a támadás okáról.

Andrew Cuomo New York-i kormányzó és Leticia James, az állam főügyésze közleményben ítélte el a támadást.

New York város tágabb térségében (New York és New Jersey államokban) az utóbbi időben több erőszakos antiszemita támadás történ. – írja az Infostart.

A Nagy alma

Megerősítették a rendőri jelenlétet New York azon negyedeiben, amelyekben jelentős zsidó közösségek élnek – jelentette be a város polgármestere pénteken.

Bill de Blasio közölte: óvni fogják a templomokat és környéküket.

“bárki, aki terrorizálja zsidó közösségeinket, az igazságszolgáltatással találja szemben magát”.

Leszögezte továbbá:

“az antiszemitizmus támadás városunk értékrendje ellen”.

A bejelentésre azt követően került sor, hogy a héten többször inzultáltak zsidó vallású embereket New Yorkban. Hétfőn Manhattanben egy 65 éves ortodox zsidó férfit ököllel arcon vágtak, ugyanezen a napon tinédzserek két kisgyermeket támadtak meg a brooklyni Williamsburgben. A manhattani agresszió elkövetőjét le is tartóztatták.

Kedden két incidens is történt Brooklynban, az ortodox zsidók által lakott Crown Heights negyedben: egy csoport körbefogott egy 25 éves fiatalembert és antiszemita sértéseket vágott a fejéhez, később pedig egy férfit fejbe vágtak és a földre löktek.
Bill de Blasio polgármester szerdán a Twitteren bejelentette, hogy a rendőrség valamennyi ügyben vizsgálatot indított. A politikus kiemelte, hogy nem elégséges csak elítélni az antiszemitizmust, tenni is kell ellene.

Ez egy ilyen hét volt

Csütörtökön az amerikai média azt jelentette, hogy New Yorkban gyűlölet-bűncselekmény vádjával eljárást indítottak egy nő ellen, aki a vád szerint a táskájával fejbe csapott egy 34 éves zsidó asszonyt.

Pénteken kora reggel egy – a helyi közösség számára ismeretlen – férfi belépett a lubavicsi haszid mozgalom brooklyni székházába (ennek a magyar leágazása a Köves Slomó vezette EMIH), és azzal fenyegetőzött, hogy szétlövi az épületet. Mielőtt azonban bármit is csinált volna, elhagyta az ingatlant. Az ABC amerikai televízió jelentése szerint a héten hét antiszemita incidens történt New Yorkban. (Városi Kurír)

Frissítés!

Legfrissebb hírek szerint a támadót már elfogták, és jelenleg rendőrségi fogdában van. A CNN hírtelevízió egy névtelenül nyilatkozó rendőrségi szóvivőre hivatkozva közölte, hogy a gyanúsított – név szerint Thomas Grafton – csupa vér volt, amikor rendőrkézre került. A New York-i George Washington hídon haladt gépkocsijával, amikor a rendőrök a rendszámtábla alapján azonosították a járművét. A rendőrség helyi idő szerint éjfél után fogta el, incidens nélkül.

Becso

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük