Késely Ajna ezüstérmes 800 méter gyorson

A mindössze 16 éves magyar versenyző, Késely Ajna 8:21.91 perces ifjúsági Európa-csúccsal csapott célba az olasz Simona Quadarella mögött. A címvédő Kapás Boglárka 8:26.32-vel ötödik lett.

A Helsinkiben rendezett junior Európa-bajnokságon öt aranyérmet nyert Késely a második, a címvédő Kapás pedig az ötödik idővel jutott a fináléba.

A várakozásoknak megfelelően, a rajt után az esélyesek közül a német Sarah Köhler és az olasz Simona Quadarella diktálta a tempót. Késely szorosan mögöttük úszott, Kapás pedig némileg lemaradva, negyedikként fordult rá a táv második felére. Hatszáz méter után úgy tűnt, az olaszt nem lehet megszorongatni, Késely pedig magabiztosan tempózott a második helyen.

Az utolsó száz méterre biztossá vált, hogy Késely második lesz, Kapás viszont elfáradt, így ötödikként csapott célba.

A fiatal ezüstérmes elmondta, rengeteg üzenet kapott a döntő előtt, ami óriási erőt adott neki és már a rajt előtt érezte, hogy jól fog úszni.

„Volt egy pont, ahol azt éreztem, hogy nagyon fáj, és milyen jó lenne, ha már vége lenne. akkor jutott eszembe, mennyien szurkolnak nekem, ami olyan erőt adott, hogy össze tudtam szedni magamat” – mondta Késely Ajna, aki külön megköszönte a lelátón helyet foglaló olimpiai bajnok Gyurta Dániel bIztató üzenetét. Hozzátette, edzője, Turi György 8:23-as időt „írt elő neki”.

Kapás Boglárka elmondta, nagyon örül, hogy legalább egy magyar felkerült a dobogóra. Saját teljesítményével kapcsolatban megjegyezte, 400 méternél érezte, hogy ez most nem lesz olyan jó.

Női 800 m gyors, Európa-bajnok:

Simona Quadarella (Olaszország) 8:16.35 perc
2. KÉSELY AJNA 8:21.91
3. Anna Jegorova (Oroszország) 8:24.61
..5. KAPÁS BOGLÁRKA 8:26.32

Adam Peaty világcsúccsal nyert 100 méter mellen

A brit Adam Peaty világcsúccsal nyert 100 méter mellen a Glasgow-ban zajló multisport Európa-bajnokság úszóversenyeinek szombati napján.

A hazai közönség kedvence 57.00 másodperces idővel csapott célba, ezzel a riói olimpián felállított 57.13-as rekordját adta át a múltnak.

A 23 éves Peaty tavaly a budapesti világbajnokságon 50 méteren kétszer javított világcsúcsot.

Férfi 100 m mell, Európa-bajnok:

Adam Peaty (Nagy-Britannia) 57.00 mp – világcsúcs
2. James Wilby (Nagy-Britannia) 58.54
3. Anton Csupkov (Oroszország) 58.96

Világcsúcs férfi 50 méter háton

Az orosz Kliment Kolesnyikov világcsúccsal nyert 50 méter háton a Glasgow-ban zajló multisport Európa-bajnokság úszóversenyeinek szombati napján.

A mindössze 18 éves versenyző 24.00 másodperces idejével négy századot faragott a brit Liam Tancock 2009-es rekordjából.

Ez volt a második világcsúcs a skót nagyvárosban, ugyancsak szombaton a hazai közönség kedvence, Adam Peaty 100 méter mellen úszta minden idők legjobbját.

Férfi 50 m hát, Európa-bajnok:

Kliment Kolesnyikov (Oroszország) 24.00 – világcsúcs
2. Andrei-Robert Glinta (Románia) 24.55
3. Shane Ryan (Írország) 24.64

Kenderesi Tamás. Fotó: Derencsényi István/MÚSZ

Kenderesi, Milák és Németh is döntős

A 200 méter pillangó első elődöntőjében Kenderesi volt érdekelt, az olimpiai bronzérmes versenyző nagyszerű hajrával, a délelőttinél (1:54.91) valamivel rosszabb idővel, 1:55.16-tal ért célba.

„Kontrollálni szerettem volna a mezőnyt, aztán a végén nagyot hajrázni, jól sikerült. Az 1:55-ös iramhoz kapcsolódik egy 28.5-ös hajrá, ilyet még nem is úsztam utolsó ötven méteren. A döntőben ugyanakkor Kristófot nehéz lesz kontrollálni, hiszen nagyon elmegy az elején, ha lőtávolon belül tudnék maradni, akkor lenne esélyem” – mondta Kenderesi Tamás, aki egyértelműen kijelentette, elégedett lenne az ezüsttel.

Milák a második előfutamban ugyancsak rosszabb időt úszott, mint délelőtt, ugyanakkor 1:55.38-cal szintén futamgyőztes lett és simán jutott a döntőbe.

„Most direkt visszavettem, elég jó volt ez, kicsit több levegőt is kaptam. Meg kell szokni ezt a délutáni úszást, mert más a környezet, mint általában. A döntőben nyerni akarok” – mondta Milák Kristóf.

Száz méter gyorson Németh a kilencedik idővel vágott neki az elődöntőnek, s 48.48 másodperccel, összesítésben harmadik helyen ment tovább. A 18 éves Németh elmondta, kissé meglepődött, hogy ezzel az idővel bekerült a fináléba, mivel edzőjével azt beszélték, hogy közel 48 másodperces idővel lehet majd odaérni. Hozzátette, a döntőben az országos csúcs (48.26) megdöntése a célja.

Kozma Dominik 49.05-tel 13. helyen lett, szerinte ebben ezúttal ennyi volt.

Sztankovics Anna 100 méter mellen 1:08.05 perces egyéni csúccsal jutott az elődöntőbe, ahol nem tudta megismételni ezt a teljesítményt, 1:08.49-es idővel 15. helyen zárt.

(Forrás: MTI)

Kapcsolódó:

Negyedik a 4×100-as férfi gyorsváltó

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük