Késely Ajna két századmásodperccel maradt le a dobogóról

Késely Ajna országos csúccsal a negyedik helyen végzett 400 méter gyorson a kvangdzsui világbajnokság úszóversenyeinek vasárnapi nyitónapján.

A 17 éves versenyző 4:01.31 perces idővel csapott célba. A szám másik magyar versenyzője, Kapás Boglárka – a korábbi hazai rekorder (4:02.37) – 4:05.36-tal hatodik lett. A számot – Katie Ledeckyt legyőzve – az ausztrál Ariarne Titmus nyerte.

Késely a hármas, Kapás az egyes pályáról vágott neki a távnak. Előbbi közel fél másodperccel erősebben kezdett, mint a délelőtti előfutamban, ahol egyéni csúcsot úszott. A táv feléhez érve, az ausztrál Ariarne Titmus vezetett az olimpiai bajnok amerikai Katie Ledecky és a magyar tinédzser előtt. Ledecky és Titmus az utolsó két hosszra ellépett, Késely a másik amerikaival, Leah Smith-szel volt hatalmas harcban a bronzéremért. Szinte együtt fordultak rá az utolsó 50-re, és úgy tűnt, Késely kicsit előrébb van, de Smith végül egy jobb benyúlással, két századdal nyert.

„Gyerekfejjel csalódott vagyok, de ha leülök majd és végiggondolom, azt fogom mondani, ennek így kellett történnie. Még fiatal vagyok ahhoz, hogy csalódott legyek. Nagyon boldog vagyok, hiszen hatalmas motiváció, hogy Ledecky mellett úszhattam. A két évvel ezelőtti világbajnokságon a szélen úsztam, most pedig a nagyok között küzdhettem a dobogóért. Tanulnom kell ezt a helyzetet is” – nyilatkozta Késely Ajna, és megjegyezte, nagyon szeretett volna érmet szerezni.

Leah Smith két századmásodperccel Késely Ajna előtt csapott célba. Fotó: MTI/Kovács Tamás

Kapás Boglárka elmondta, maximálisan kiúszta magát, ugyanakkor egy kicsivel jobb időt szeretett volna.

„Még mindig egy kicsit el vagyok szokva a gyorstól” – tette hozzá Kapás, aki biztos volt abban, hogy fiatal honfitársa megdönti az országos csúcsát.

Női 400 m gyors, világbajnok:

Ariarne Titmus (Ausztrália) 3:58.76 perc
2. Katie Ledecky (Egyesült Államok) 3:59.97
3. Leah Smith (Egyesült Államok) 4:01.29
4. Késely Ajna 4:01.31
…6. Kapás Boglárka 4:05.36

Hetedik lett a 4×100 méteres férfi gyorsváltó

A Kozma Dominik, Milák Kristóf, Holoda Péter, Németh Nándor összeállítású kvartett 3:12.85 perces idővel csapott célba.

A délelőtti előfutamok során Kozma és Németh mellett még Bohus Richárd és Szabó Szebasztián szerepelt a csapatban – utóbbi parádés teljesítményt nyújtott, de este, az 50 méter pillangó elődöntőjében volt érdekelt -, és harcolta ki a nyolcadik helyen a döntős szereplést, egyben begyűjtötte a tokiói olimpiai kvótát.

Két évvel ezelőtt a négyes a vb egyik legnagyobb meglepetését okozta azzal, hogy bronzérmet szerzett a Duna Arénában, ám Sós Csaba szövetségi kapitány már korábban is óvatosságra intett, hogy már a döntős szereplés is jelentős sikernek számítana a dél-koreai világbajnokságon.

A váltó végül a selejtezőhöz képest egy helyet előrelépve, a hetedik lett, míg a számot az amerikaiak 3:09.06-tal nyerték.

„Rosszabra számítottam, kicsit féltem, hogy az elsőt egy olyan számban kell úsznom és olyan távon, ami nem az erősségem, főleg rögtön egy döntőben. Volt rajtam teher, de szerintem sikerült jól megoldanom a feladatot” – mondta az MTI-nek Milák Kristóf,

aki a 200 méter pillangó küzdelmeit világranglista-vezetőként várja, és ahogyan elmondta, elég gyorsnak tűnik a medence ahhoz, hogy jó időt ússzon ott.

Férfi 4×100 m gyorsváltó, világbajnok:

Egyesült Államok (Caeleb Dressel, Blake Pieroni, Zach Apple, Nathan Adrian) 3:09.06 perc
2. Oroszország (Vlagyiszlav Grinyev, Vlagyimir Morozov, Kliment Kolesnyikov, Jevgenyij Rilov) 3:09.97
3. Ausztrália (Cameron McEvoy, Clyde Lewis, Alexander Graham, Kyle Chalmers) 3:11.22
…7. Magyarország (Kozma Dominik, Milák Kristóf, Holoda Péter, Németh Nándor) 3:12.85

Hosszú Katinka a legjobb idővel döntős 200 méter vegyesen

A háromszoros olimpiai bajnok klasszis – aki sorozatban a negyedik vb-elsőségére hajt ebben a számban – az előfutamban 2:07.02 perces teljesítménnyel utasította maga mögé a mezőnyt. Ez nemhogy a világ idei legjobb eredménye, de minden idők hetedik leggyorsabb úszása volt – a magyar klasszis világcsúcsa 2:06.12 -, mindössze két századdal rosszabb, mint amivel két éve a Duna Arénában a döntőben nyert.

A helyi idő szerinti esti elődöntőben aztán a pillangót és a hátat követően, még egy hajszállal délelőtti teljesítménye előtt járt, de mellen önmagához képest kissé visszaesett. Így végül a gyors után 2:07.17-tel csapott célba.

Hosszú a második kanadai Sydney Pickremnél több mint másfél másodperccel jobbat úszott.

A döntőt hétfőn, közép-európai idő szerint 14.25-kor rendezik.

Szabó Szebasztián a férfi 50 méteres pillangóúszás elődöntőjében. Fotó: MTI/Kovács Tamás

Szabó Szebasztián döntős 50 méter pillangón

A zentai születésű, nemrég honosított versenyző két századdal rosszabbat úszott, mint az előfutamban. 23.09 másodperccel futamában a második lett, ezzel összesítésben a hatodik idővel került a fináléba.

A hétfői döntőt közép-európai idő szerint 13.47 órakor rendezik.

(MTI)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Pin It on Pinterest