Megszüntették a nyomozást annak a keszthelyi tanárnak az ügyében, akinek a biológia-szakkörein élő állatokat is boncoltak a diákok. A helyi fideszes média szerint a hír csak lejárató kampány volt.
[mnky_ads id=”10551″]

Az állatvédők nem értik, hogyan nem találták állatkínzásnak, ami az állami gimnáziumban, intézményesített keretek közt évek óta ment. Többféle állatot, köztük élő kiscsibét is boncoltak a diákok a keszthelyi Vajda János Gimnázium biológia-szakkörén. Az ügyből nyomozás lett, amit azonban megszüntettek, mert a rendőrség szerint a „tárgyát képező cselekmény nem bűncselekmény”.
[mnky_ads id=”10552″]

- Hirdetés -

A hatosztályos gimnázium 13-18 éves tanulói jártak a biológia-szakkörre, ahol a hvg.hu forrása szerint a legkülönfélébb állatokat boncolták fel az évek során: nyulat, tengerimalacot, skorpiót, gőtét és papagájt vagy egy vaddisznó fejét.

A lap birtokába került egy videó is, amit mobiltelefonnal maguk a szakkörbe járó diákok készítettek egy csibe boncolásáról. Ez alátámasztotta, hogy az állat még élt a boncolás közben. A keszthelyi tanár hangja is azonosítható a felvételen. A videót, illetve az abból származó képeket inkább be sem mutatjuk…

Az Állatmentő Szolgálat munkatársa, Némedi Edina nem érti, hogy a nyomozás során miért azzal foglalkozott a rendőrség, hogy hivatalosan állatkísérletnek minősül-e a keszthelyi gimnázium szakkörében folytatott boncolás. „Azonnal kezdeményeztük a kormányhivatal eljárását, mert ez a szervezet vizsgálhatja, hogy egy oktatási intézményben lehet-e szervezetten élő vagy akár korábban megölt állatokat darabolni ’oktatási céllal’. Ebből a szempontból fontos lehet, hogy a szakkörön folyó tevékenységet hogy minősítik. De az eljárás állatkínzás vétsége miatt indult, a szintén releváns állatvédelmi törvény pedig generálisan tiltja a szükségtelen, fájdalmat okozó beavatkozásokat, bántalmazást” – magyarázta.

A fideszes irányítású város tévéje megpróbálta politikai támadásnak feltüntetni azt, hogy a hvg.hu nyilvánosságra hozta az ügyet. A Keszthelyi Televízió arról tájékoztatta a helyieket, hogy egy „lejárató kampányról” van szó, és csúsztatással, hamis információ közlésével vádolta a portált.

(Forrás: hvg.hu)

Kapcsolódó:

Vajon mire tanít egy kamaszt az élveboncolás?

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét