Készülj a legrosszabbra! Támadnak a szélviharok

A csendes hétvége után van mitől tartani, hiszen ismét lecsapnak az országra a szélviharok.

Készülj fel tudatosan

“Védekezzünk az erős széllökések ellen: zárjuk be a nyílászárókat, vigyünk be a házba minden olyan tárgyat, amelyet a szél felkaphat, áramtalanítsuk az elektromos berendezéseket, készüljünk fel egy esetleges áramszünetre, ne hagyjuk felügyelet nélkül a gyerekeket és a betegeket, valamint ha tehetjük, ne menjünk ki a szabadba – figyelmeztetett közösségi oldalán a katasztrófavédelem.”

Hétfőn viharciklon alakítja időjárásunkat. Kezdetben viharos délnyugati, estétől helyenként már északira forduló széllökésekkel. Országszerte erősen felhős, keleten borongós, erősen szeles, de kifejezetten enyhe időben lesz részünk. A Dunántúlon helyenként a +15 fokot is eléri a hőmérséklet, és ott délután már hosszabb időszakokra is kisüt a nap.

A legerősebb széllökések a Dunántúl középső és déli térségében várhatóak, elérhetik a 90-110 km/órát délnyugati irányból. Délután északnyugat felől egy hidegfront éri el hazánkat, a front mentén záporok, itt-ott zivatarok alakulnak ki, és nyugatira, északnyugatira fordul a szél.

Éjszaka átmenetileg kissé mérséklődik és délnyugatira fordul a légmozgás, majd hajnalban újból megerősödik és északnyugatira fordul. Az éjszaka folyamán délen jelentősebb eső is előfordulhat, míg északon szakadozottabb felhőzet valószínű. Hajnalban már erősen megközelíti a viharciklon hidegfrontja hazánkat ismét viharos, helyenként orkán erejű (90-110 km/óra) széllökésekkel!

A jellemző hőmérséklet átlaga (oC):

vasárnap délután délnyugaton +11, északkeleten +5,

hétfő reggel délnyugaton +6, északkeleten -2,

hétfő délután délnyugaton +15, északkeleten +8,

kedd reggel délnyugaton +8, északkeleten 0 fok körül alakul.

Folytatás

– Kedden a Ciara elnevezésű viharciklonhoz tartozó, újabb, markáns hidegfront alakítja időjárásunkat, változó napsütéssel, felhősödésekkel, reggel sokfelé, napközben elszórtan záporokkal, északon néhol havas esővel, hózáporral, és viharossá fokozódó északnyugati széllel. A hajnali, reggeli órákban néhol akár zivatar is előfordulhat. A Dunántúl északi részén a legerősebb széllökések elérhetik a 110 km/h-t! Csökken a hőmérséklet.

– Szerdán napos és erősebben felhős területek, valamint időszakok váltakoznak, egy-egy kisebb zápor, északon hózápor is előfordulhat. Erős marad az északnyugati szél, de a keddihez képest visszább vesz erejéből.

– Csütörtökön tovább mérséklődik a szél, sőt a Dunántúlon délnyugatira fordul. A napsütésé lehet a főszerep, legfeljebb elvétve alakulhat ki gyenge zápor.

– Pénteken előreláthatólag ismét egy hidegfront halad át felettünk, eső, zápor, északon, északkeleten havazás, havas eső is előfordulhat, és újból megerősödik az északnyugatira forduló szél.

Közlekedés meteorológia

Vasárnap semmi nem zavarja számottevően az időjárás a közlekedést. Száraz utakon, jó látási feltételek mellett autózhatunk.

Hétfőn erős, időnként viharos délnyugati irányú széllökések nehezítik a közlekedést, mely délutántól egyre többfelé északnyugatira fordul. Emellett főként délután esőre, záporokra, vizes utakra is készülni kell. 

Forrás

Egy kis egészségvédelem

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük