Két doboz fürjtojás a polcon – az olajnak, a körte konzervnek és az egy üveg csemegeuborkának úgy örültem, mint nyáron a strandon a gyerekek a vattacukornak

Tegnap este mindössze két doboz fürjtojás árválkodott a tojásos polcokon a boltban, a hűtőpultokban pedig csak az akciós jégkrémekből volt a gazdag a választék.

A többit nem listázom, legyen elég,

hogy az olajnak, a körte konzervnek és az egy üveg csemegeuborkának, amiket sikerült vennem, úgy örültem, mint nyáron a strandon a gyerekek a vattacukornak. A hullafáradt, de végtelenül kedves eladó, arra a kérdésre, hogy mikor sikerül pótolni a kiürült készleteket, azt válaszolta:

“Addig, amíg tudjuk.”

Rajtuk biztos nem múlik, és mára igyekeztek is feltölteni, amit lehetett

A boltban a forgalom ma délidőben is óriási volt. Néztem a tömött szatyrokkal sietve kifelé igyekvőket, de haladtam tovább, mert más dolgom volt. Alá kellett írnom egy papírt, időre mentem. Sajnos, akivel meg volt beszélve a találkozó, azt haza küldték, mert állítólag lázas volt és köhögött. A papírt aláírtam, és kisebb gyomorgörccsel léptem ki az ajtón, hiszen az illető kollégája olyan lazán tálalta a helyzetet, mint aki meg van győződve arról, hogy csak egy egyszerű nátháról lehet szó. Remélem, neki lesz igaza.

Bár azt nem árt tudni,

hogy pl. egy lázas hörghurutot, vagy egy fogfájást – lehet bármilyen borzalmas is -, mától nem olyan egyszerű kezeltetni. A fogászati magánrendelők többsége is bezárt. Racionális döntés, csak ezt a fájós fogúak nem biztos, hogy kapásból értik. Egyáltalán, a különböző egészségügyi problémával, betegségekkel küzdőknek fel kell készülniük arra, hogy a járvány miatt akár hónapokat is várhatnak, amíg kezelik őket, hacsak nincsenek közvetlen életveszélyben. Egy szuvas fog, az ekcéma, vagy a székrekedés nem az.

Oké, szar megélni ezeket, de amiben és ahol lehet, legyen bennünk türelem és belátás

Házon kívüli tartózkodásom utolsó helyszíne egy diszkont volt. Már a belépéskor konstatáltam, hogy nincsenek sokan, és bőséges a kínálat tisztítószerekből. Aztán lefagyott az arcomról a mosoly, mert megláttam az árakat. Volt antibakteriális kézfertőtlenítő, szappan, sőt még alkohol is (nem pia) , csakhogy az átlagemberek számára megfizethetetlenül drágán. Egy fél literes alkohol 5990! forintba kerül, a korábban 300-400 forintos fertőtlenítő pedig 1000 forint körüli áron kapható. Az üzlet az üzlet?

A szegény meg annyit is ér?

A sarki gyógyszertár előtt emberek várakoztak a bejutásra. Nem maszkért álltak sorban, mert az hiánycikk. A tér egyik kukájában egy idősebb nő turkált. Nem részeg, nem hajléktalan. Az ég felhőtlenül ragyog. Olyan, mint a mindenség. Itthon vagyok.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük