Két hónappal tovább szennyezhetjük büntetlenül a levegőt – az EB csak májusban lép

A korábbi bejelentéssel szemben később, csak májusban viheti bíróság elé az Európai Bizottság (EB) a légszennyezettségi határértékek túllépése miatt az érintett kilenc uniós tagállamot, köztük Magyarországot.

Juncker kontra Vella

A brüsszeli testület eredetileg azt közölte, hogy szükség esetén, megfelelő válaszlépések hiányában már március közepén az Európai Bíróság elé viszi azon államokat – Csehországot, az Egyesült Királyságot, Franciaországot, Magyarországot, Németországot, Olaszországot, Romániát, Spanyolországot és Szlovákiát -, amelyekkel szemben már második szakaszba lépett a magas légszennyezettség miatt korábban megindított kötelezettségszegési eljárás.

Jean-Claude Juncker bizottsági elnök a testület sűrű napirendjére hivatkozva úgy döntött, hogy áprilisban már nem fognak döntéseket hozni a tagországokkal szembeni jogsértési eljárások ügyében, legközelebb majd csak májusban, a 2021 és 2027 közötti hétéves időszakra vonatkozó keretköltségvetésről szóló javaslat jövő heti beterjesztése után.

Ciki

A lépés kínos helyzetbe hozza Karmenu Vella uniós környezetvédelmi biztost, aki a hónap elején azt közölte, hogy április végén több országgal szemben is tovább fognak lépni az eljárásban.

A ClientEarth nevű környezetvédelmi szervezet csalódottságát fejezte ki a döntéssel kapcsolatban.

“Ha a bizottságot valóban érdekli az európaiak egészsége, akkor legfőbb ideje, hogy a nyilatkozatokat tettek kövessék”

Amennyiben egy tagország az Európai Bíróság első ítélete ellenére sem cselekszik, a bizottság újabb jogsértési eljárást indíthat, és ekkor már egy figyelmeztetés után a bírósághoz fordulhat, bírság kiszabását javasolva az érintett országgal szemben.

Ez a lépés azon túl, hogy tovább mérgezhetjük magunkat a zsebünkre is megy, reméljük az Orbán-kormány addigra eldönti, hogy marad-e dr. Fazekas Sándor – tudják, a “bogaras” a felelős miniszter, vagy rátalál az új környezetvédelemért felelős közszolgára és nem kezd újabb harcba, legalábbis szóban, ahogy az már megszokott.

(forrás: MTI)

Fazekas Sándor miniszter agya is ledobta a láncot, bogárevést vizionál

Tudta, hogy rabszolgaság vár Önre? – Fazekas Sándor szerint Brüsszel gyarmatosítani készül

Fazekas földművelésügyi Sándor autójából kitekint és mindent rendben talál!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük