Kerítésen innen

“…váltani szeretnénk, de nem tudunk, ketrecbe vagyunk zárva…” – 2 éve ismeretlen a “felmondás” szó katonáéknál

"...váltani szeretnénk, de nem tudunk, ketrecbe vagyunk zárva..." - 2 éve ismeretlen a "felmondás" szó katonáéknál

Akik nem értették, hogy miért jolly joker Orbánnak a veszélyhelyzet fenntartása, azoknak itt a válasz. 2020 április eleje óta a veszélyhelyzetre hivatkozva nem mondhatnak fel a katonák, még azokat sem engedik távozni, akiknek időközben lejárt a szerződésük. Csak parancsnoki engedéllyel válthatnának, de a fluktuáció miatt szintre senkit sem engednek el.

Ha egyszer bezupáltál….

Sokan várták a Magyar Honvédségben, hogy eljöjjön a június: akkor járt le a koronavírus-járvány miatt elrendelt egészségügyi veszélyhelyzet, ami addig megakadályozta az állomány tagjainak, hogy szabadon elhagyhassák a fegyveres testületet, mivel számukra a veszélyhelyzet egyben felmondási tilalmat is jelent. Ahogy közeledett a nyár, úgy lettek egyre optimistábbak a váltani kívánó katonák és honvédelmi alkalmazottak: a koronavírus-járvány lecsengett, az egészségügyi korlátozó intézkedéseket feloldották.

Május végén azonban szertefoszlottak a kilépéshez fűzött reményeik, amikor a kormánypárti kétharmad egy alaptörvény-módosítás keretében lehetővé tette, hogy a kormány „szomszédos országban fennálló fegyveres konfliktus, háborús helyzet vagy humanitárius katasztrófa” esetén is elrendelhet veszélyhelyzetet, amit az alkotmánymódosítás kihirdetése napján meg is tett.

Ezúttal még azt sem lehet tudni, hogy a különleges jogrend meddig tart, mert azt határozatlan ideig rendelték el.

Nem írható le szavakkal, mennyire csalódottak vagyunk. Nagyon sokan érezzük úgy, hogy váltani szeretnénk, de nem tudunk, ketrecbe vagyunk zárva

– panaszolta a 24.hu-nak egy neve elhallgatását kérő, honvédségi középvezető, akit nagyon frusztrál, hogy az orosz-ukrán háború miatt elrendelt intézkedés nyomán nem élhet önrendelkezési jogával.

A pénz, ami nem minden…

A portál kérdésére, hogy az év elején kaptak hathavi fegyverpénzt, az nem marasztalja-e, azt felelte: boldogan visszafizetné, ahogy lemondana a fizetésemelésről is, csak engedjék végre el.

„Képzelheti, hogy milyen lehet a morál a honvédelemnél, ahol akarata ellenére tartják ott az emberek egy részét”

A katonák leginkább a túlterheltség és az alacsony bérezés miatt hagynák ott a honvédséget. A veszélyhelyzetben ugyanis megnövelték a szolgálatteljesítési kötelezettség idejét, ami a heti 60 órát is elérheti, noha korábban az általános szolgálati rendben 40 órát kellett szolgálatba lenniük.

„Elapadt a jelentkezők száma, ezért akarják bármi áron megtartani az embereket. A mi dandárunknál 2020-ban még ötször tudtunk alapkiképzést tartani összesen ötszáz jelentkezőnek, idén eddig egy kiképzés jött össze, mindössze negyven fővel”

– hozott fel egy példát. Állítása szerint

hatalmas a politikai nyomás a parancsnokokon, hogy ne engedjék el az elvágyókat, így csak kivételes esetekben járulnak hozzá a távozáshoz, például, amikor valaki a beteg családtagja ápolására hivatkozva kéri a leszerelését.

Emlékeztetőül….

A rendőrök esetében a kilépés-tiltás feloldása felmondási cunamit vont maga után:

Sajnos joggal számíthatunk leszerelési hullámra, az elmúlt időszakban sok kolléga jelezte távozási szándékát. Azt, hogy ténylegesen hány rendőr fog a váltás mellett dönteni, néhány hét múlva fogjuk látni, természetesen abban bízunk, hogy minél többen a pályán maradnak” – nyilatkozta az Indexnek Pongó Géza, a Független Rendőr Szakszervezet (FRSZ) főtitkára annak apropóján, hogy június 1-gyel megszűnt hazánkban a járványügyi veszélyhelyzet, ami az egészségügyi dolgozók felmondási tilalmának, illetve a rendvédelmi dolgozók leszerelési tilalmának végét is jelentette egyben.

Ha megírná véleményét, vagy megvitatna ezt-azt másokkal, esetleg kérdése lenne a cikkel kapcsolatban, Facebook oldalunkon megteheti!

FRISS!