Kétszeres lesz minden alkalmi munkás (mezőgazdasági, turisztikai, építőipari munkás) napi adója - "A világ legnagyobb illuzionistája a legszegényebbektől vesz el.." - Városi Kurír

Sorting by

×

Kétszeres lesz minden alkalmi munkás (mezőgazdasági, turisztikai, építőipari munkás) napi adója – “A világ legnagyobb illuzionistája a legszegényebbektől vesz el..”

Egy újabb adóteherváltozás -kétszeresére emelés-, amit persze nem a mi kontónkra emel meg a regnáló kormány, hanem….. kiére is? Mely cégeknél, vállalkozóknál tervezhet azonnali és átfogó ellenőrzést rittyenteni az ezért felelős Varga miniszterasszony? Amíg ezen törpölnek, nézzük, hogy mennyi lesz az annyi….

Hirdetés

Legalább könnyű lesz kiszámolni: 2-es a szorzó

Ha egy mezőgazdasági idénymunkás után eddig 500 forintot fizetett naponta az őstermelő, most majd 1000-et kell, de az építkezéseken is lesz duplázás, 1000 forint helyett 2000 forint lehet a napi adó.

Az alkalmi munkák adóterhelésének változásáról a könyveléscentrum.hu készített összeállítást, aminek zanzáját a Telex közölte.

Mint a szakportál írja, az alkalmi munka szabályait törvény szabályozza, amely a minimálbérhez köti a napi minimálisan, illetve adómentesen kifizethető összegeket. Júliustól változik a szabályozás, és az egyszerűsített jogviszonnyal foglalkoztatottak után fizetendő közteher mértéke.

Jelen

Kezdjük a leírást a 2022. június 30-ig létesített alkalmi munka és egyszerűsített foglalkoztatás adóterheivel. Vagyis a jelenlegi szabályok szerint az adó a következő:

 • mezőgazdasági idénymunka: 500 forint/fő/nap,
 • turisztikai idénymunka: 500 forint/fő/nap,
 • alkalmi munka: 1000 forint/fő/nap,
 • filmipari statiszta: 4000 forint/fő/nap.

Nagyon közeli jövő, vagyis 07.01.

 • A jövőben (vagyis július 1-től) pedig a mezőgazdaságban és a turizmusban dolgozó idénymunkások után az eddigi ötszáz forintról a minimálbér fél százalékára emelkedik a közteher mértéke, vagyis ezer forintot kell fizetni az államnak.
 • Az általános alkalmi munkák esetén az eddigi napi ezer forint helyett a minimálbér egy százalékát kell fizetnie a foglalkoztatónak, vagyis kétezer forintot.
 • Végül a filmforgatások statisztái után a foglalkoztatók júliustól a minimálbér három százalékát kötelesek befizetni, vagyis az eddigi négyezer forintról, hatezer forintra nő a teher.

Mindezt az extraprofit adóról szóló 197/2022. kormányrendelet emelte meg.

Feltételek…

Az alkalmi munka a munkáltató és a munkavállaló között

 • összesen legfeljebb öt egymást követő naptári napig, és
 • egy naptári hónapon belül összesen legfeljebb tizenöt naptári napig, és
 • egy naptári éven belül összesen legfeljebb kilencven naptári napig létesített, határozott időre szóló munkaviszony.
 • a filmipari statiszta pedig az a természetes személy, aki a 3711 FEOR számmal azonosított foglalkozásúnak minősül.
Hirdetés
átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.