Kevesebb zivatar, viszont egész nap esni fog, de holnaptól…

Ma még az egész napos őszt nyögjük, de ne essen kétségbe holnaptól újra itt a nyár, vége a zivataroknak, ázásnak-fázásnak.

Lassan kelet felé fordulnak a zivatarok

Kedd este, a Dunántúl felől terjeszkedve a középső és keleti országrészben is számítani kell heves esőzés, felhőszakadások kialakulására! Délnyugaton helyenként átmeneti jégeső előfordulásának is megvan a veszélye! A Dunántúl térségében viharossá erősödik (60-80 km/óra), keletebbre is felélénkül az É-i szél.

Éjszaka kelet felé vonulnak a viharfelhők. Nyugaton erős (50-70 km/óra) széllökések mellett, borongós idő a valószínű, de már csak gyengülő, csendes eső fordul elő. A középső országrészben eleinte még kialakulnak zivatarok, majd hajnalra várhatóan elcsendesednek, míg keleten, délkeleten további heves zivatarok kialakulásával kell számolni a hajnali órákig. Itt is erősödő É-i szél támad.

Szerdán, a középső térség kivételével erős lökésekkel (40-70 km/óra) kísért É-i szél fúj. Többnyire erősen, az északi, északkeleti térségben, délután vékonyabban, szakadozottabban felhős idő lesz.

– Az északnyugati, északi térségben kifejezetten hűvös időre és csendesebb, időszakos, szórványos esőkre, szemerkélésekre van kilátás.

– A keleti és déli országrészben magasabb hőmérséklet mellett továbbra is záporok, zivatarok kialakulása a valószínűbb. Északkeleten lehet tartósabb napos időszakokban bízni, de zivatargóc ott is kialakulhat.

Éjszaka, délen is elgyengülnek, megszűnnek a záporok, zivatarok, miközben észak felől felszakadozik, lecsökken a felhőzet. Mérséklődik, de nyugaton és keleten még élénk lökések kísérhetik az É-i szelet. Reggelre nagyobbrészt már gyengén felhős, napos idő a valószínűbb. A délnyugati országrész fölött lehet még zártabb felhőtakaró. Eső már ott sem valószínű.

A hőmérséklet jellemző átlaga (oC):

szerda reggel északnyugaton 15, délkeleten 19,

szerda délután északnyugaton 20, délkeleten 27,

csütörtök reggel 15 – 19,

csütörtök délután 28 – 31 fok körül alakul.

Holnaptól újra itt a nyár

Csütörtökön várhatóan országszerte visszatér a nyaralóknak is kedvező, napos, meleg, 30 fok körüli maximum hőmérsékletű időjárás. Mérsékeltebb gomolyfelhősödésből, a délután folyamán, elvétve még előfordulhat egy-egy kis körzetet érintő zápor, zivatargóc. A nyugati és északi országrészben van erre elsősorban esély, de ott sem lesz jellemző.

Péntektől előreláthatólag legalább a jövő hét végéig kitart a strandidő: napsütés, túlnyomórészt gyenge gomolyfelhőzet, 30 fok körüli, többnyire a feletti maximum hőmérsékletek és mérsékelten friss hajnalok ígérkezek. Vasárnaptól nő az esélye egy-egy kis körzetet érintő, helyi zápor kialakulásának is, melyekre elsősorban a késő délutáni, illetve esti, éjszakai és hajnali időszakban van esély.

Forrás

Ezt ígértük tegnap

zivatar

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük