2019.04.26. Névnap: Ervin

Komoly üzenettel és drágább line-uppal erősít a Sziget 0 57

Ma kezdődik a 26. Sziget fesztivál a budapesti Hajógyári-szigeten. Az egyhetes rendezvényre több mint félmillió látogatót várnak.

Számításaik szerint ez az is jelentheti, hogy idén ünnepelhetik a fesztivál kilencmilliomodik látogatóját. Egyelőre a hétfői nap az, ami szinte teltházas a fesztiválon, de a szervezők péntektől az utolsó napig egyformán erős napokra számítanak.

A mától induló héten fellép többek között Kendrick Lamar, a Gorillaz, Lana Del Rey, a Mumford and Sons, Dua Lipa, Kygo és az Arctic Monkeys (ők a hét nap headlinerjei a Nagyszínpadon). Idén egymilliárd forinttal nagyobb volt a sztárfellépőkre szánt költségvetés – erről Kádár Tamás főszervező beszélt a keddi sajtóbejáráson.

A Szeretet Forradalma

Több mint száz országból érkeznek a Szabadság szigeteként is emlegetett rendezvényre, összesen körülbelül 120 ezren érkeznek külföldről. Idén egyébként az Egyesült Királyságból utaztak a legtöbben a fesztiválra, csaknem húszezren, és a hollandok tizenötezres “tömege”, csak a második helyre elég.

Nincs még egy olyan fesztivál Európában, ahol ennyire sok helyről jönnének, és ilyen nagy arányban a külföldiek – mondta Kádár. Ennek okaként kiemelte, hogy a Sziget összművészeti fesztivál, különleges atomszférával. Mint mondta, a legtöbb külföldi vendégnek otthon is lenne lehetősége azoknak az előadóknak a koncertjére elmenni, akiket itt megnézhetnek. Az erős line up mellett (amiért egyébként januárban az European Festival Awards díjátadóján megkapták a “legjobb zenei felhozatalért” járó elismerést) nagyon fontos az a plusz, amit a sztárok mellett tud adni a fesztivál, hogy itt ki tudnak szakadni a hétköznapokból, sokaknak ez a nyaralás. Éppen ezért, legalább annyi energiát és törődést fektetnek bele abba, hogy a Szigetet ne lehessen összehasonlítani más fesztiválokkal.

Az idei fesztiválon meghirdették a “Szeretet Forradalmát”. Ez egy nagy közös ünnep, boldog és békés ünneplése annak, hogy tudjuk, közösen képesek vagyunk elérni, hogy erőszak és félelem nélkül élhessenek az emberek szerte a világban, hogy egy élhető Földet hagyjunk utódainkra, hogy az alapvető emberi jogok mindenhol sértetlenek maradhassanak, hogy szűnjön meg az előítéletesség és a kirekesztés – olvasható a Sziget kiáltványában.

A Sziget közössége, a több mint 100 országból érkező Szitizenek globális családja most a közösség, a szeretet erejét használva meghirdeti a „Szeretet Forradalmát”.

Kádár hozzátette, hogy ezt nem politikai üzenetnek szánták, csak azokat az értékeket, amik mentén eddig is haladt a fesztivál a történelme során, most a kommunikációban is hangsúlyossá teszik, beszélnek róla.


Figyelnek a környezetvédelemre is

A környezettudatosság és védelem számos gyakorlati lépésben is megjelenik. Idén először van például EcoKemping, ami napelemmel működik, a wc is víztartalékos benne, és számos más környezettudatos megoldással várják a környezetvédelem iránt elkötelezett fesztiválozókat. De számos más megoldással is törekednek arra, hogy kisebb legyen a fesztiválozás ökológiai lábnyoma. Bevezetik idén a repoharat, azaz a visszaváltható poharat, lebomló tányérokat és evőeszközöket használhatnak az étkezőhelyeken, a vendéglátóhelyeken pedig nem adnak automatikusan szívószálat az italokhoz, csak külön kérésre. Vannak előre telepített sátrak is, és ha valaki mégis sátorral jött, leadhatja a fesztivál végén jótékony célra, ha nem szeretné hazavinni. Vízmegtakarítás céljából vákuum újrahasznosított tisztítószereket használnak, osztogatnak zsebhamutartót. Emellett tilos nejlonzacskót forgalmazni és szórólapokat osztani is.

A látogatók a Dunával is ismerkedhetnek, igaz, csak kacsaúsztató, kis részen lehet a folyóba bemenni. Viszont cserébe a Sziget Beachen a Duna mostani alacsony vízállása miatt többen, csaknem ezren strandolhatnak, a korán érkezők már éltek is a lehetőséggel kedden.

A Sziget számokban

Bár a programok csak ma kezdődtek, a tegnapi bejárás idején már körülbelül tízezren a helyszínen voltak – tudtuk meg a szervezőktől. A sátrazók és kempingezők már vasárnap beléphettek a fesztivál területére. Körülbelül 25-30 ezer sátor szolgál majd a fesztiválozók lakhelyéül. 1200 darab mobil wc, 600 angol wc áll a vendégek rendelkezésére, és két kamionnyi wc-papírral készültek a szervezők.

A rendezvény hetvenhat hektáros területén nyolcezren dolgoztak hetek óta, hogy minden időre elkészüljön, felépüljön. A biztonságért körülbelül ezerötszáz ember felel, ebből 1200 biztonsági őr. Háromszáz tűzoltó is dolgozni fog, valamint 600 fős egészségügyi bázist építettek a fesztiválozók egészségügyi problémáinak megoldására,.40-45 orvos dolgozik majd, és tíz mentőautó bevethető szükség esetén – közölte a számadatokat Benis Dániel műszaki igazgató. Idén már több mint ezer önkéntes is dolgozik a fesztiválon.


(Forrás: Euronews)

Kapcsolódó:

Féláron a Sziget Fesztiválra!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

három × 1 =

Legfrissebb cikkeink

beteg-gyerek

Hihetetlen, hogy semmi nem üti át a magyar ingerküszöböt! Azzal hülyítjük magunkat, hogy jobb, ha kussolunk, legalább békén hagynak, közben …

kullancs

Áprilist írunk így már rég „felébredtek téli álmukból” a kullancsok, akik vétlen két- és négylábú áldozataikra lesnek az erdőkben, réteken, …

horoscope-

A sorsát előre senki sem ismeri, a jóslatok közül sem valósul meg mindegyik, vagy legalábbis nem vesszük azonnal észre, nem …

aprilis

Április szülöttei függetlenül attól, hogy a Kos, vagy a Bika jegyében jöttek-e a világra, minden nehézségen könnyen keresztülgázolnak, ráadásul szeretik …

Megosztás

Szerintem ez érdekelhet téged: Komoly üzenettel és drágább line-uppal erősít a Sziget!
Kattints ide a cikkért: https://varosikurir.hu/kezdodik-sziget/