Kézi vezérlés alá vonja a Facebookot és a Twittert a török kormány – felkészül Magyarország?

A török parlament szerdán elfogadott egy új törvényt, amelynek célja, hogy a kormány széleskörű ellenőrzése alá vonja a Twitterhez és a Facebookhoz hasonló közösségi oldalakat.

Ezt már tényleg nem merik? Hát, de!

A törvény szerint azoknak a közösségi oldalaknak, amelyekre naponta több mint egymillió törökországi felhasználó látogat el, török állampolgárságú képviselőt kell kinevezniük az országban. Ennek elmulasztása pénzbírsággal, illetve az oldal sávszélességének csökkentésével jár.

A jogszabály azt is előírja,

hogy a közösségi oldalaknak törökországi szervereken kell tárolniuk török felhasználóik adatait. Emellett bírósági döntés birtokában 24 órát ad az oldal üzemeltetőjének a jogsértő tartalmak eltávolítására.

A Human Rights Watch nemzetközi jogvédő szervezet szerint

a törvény az online cenzúra sötét korszakának kezdetét jelzi.

Aktivisták felszólították az információtechnológiai óriásvállalatokat, hogy utasítsák vissza a jogszabályt.

Törökországban gyakran előfordul,

hogy bűnügyi eljárás alá vonják azokat, akik bírálják a kormányt valamelyik közösségi médiában. A hatóságok számos pert indítottak már az elnök megsértése vagy terrorista propaganda terjesztése címén, és alaposan ellenőrzik a Twittert és a Facebookot az ilyen tartalmak kiszűrése érdekében.

Erdogan nem először próbálkozik

Recep Tayyip Erdogan államfő július elején azzal fenyegetőzött, hogy megszigoríttatja a közösségimédia-használatot, miután sértő megjegyzéseket fűztek az unokája megszületését bejelentő Twitter-üzenetéhez. Erdogan szerint ezek a felületek a romlottság, a hazugság, a becsületsértés, a karaktergyilkosságok és személyes jogok elleni támadások helyszínei.

Törökországban honlapok tízezreit blokkolták már. A Wikipédiához való hozzáférést januárban tették ismét lehetővé, csaknem háromévi tilalom után.

Forrás

Donáth Anna szerint….

„A magyar közéleti nyilvánosságban kiemelt szerepe van a közösségi oldalaknak, főleg a Facebooknak. A „hagyományos” sajtót egyre nagyobb arányban darálja be a Fidesz, friss példánk is van erre.

Ma egyedül itt tudunk közel hasonló elérést produkálni, mint a kormánypárt. Nem véletlen, hogy folyamatosan ötletelnek a fideszes agytrösztök is azon, miként kéne a Facebookot is az ellenőrzésük alá vonni.

Ha Orbán Viktor ebben is Erdogan példáját kívánja követni,

minden erőnkkel tiltakoznunk kell.

Tavaly mindkét választáson a közösségi média és a személyes elérések, megkeresések hoztak sikert.”

cigireklám

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük