KultúraGyorshír

Ki az a barom, aki ezt kitalálta? – teszi fel a költői kérdést Vekerdy Tamás

vekerdy

A mai iskola nemcsak a gyerekeknek rossz, hanem a tanároknak, sőt a szülőknek is – véli a pszichológus, aki szülőként időnként majdnem mást tett, mint amit hirdet, de a felesége ilyenkor mindig rászólt.

A mai iskolarendszer ember- és tehetségellenes

„A tehetségről ma sem tudjuk, hogy micsoda, de az biztos, hogy deviáns. Egy kiemelkedően tehetséges gyerek nem kitűnő, inkább egy-két tárgyból jó, ami érdekli, a többiből meg esetleg bukdácsol. A mai iskolarendszer ember- és tehetségellenes” – erősítette meg korábbi kijelentéseit az nlcafe.hu-nak adott interjúban Vekerdy Tamás.

Mint mondta, az a jelmondata, hogy „Szard le az iskolát!” Az élethez való hozzáállás egyáltalán nincs összefüggésben azzal, hogy a gyerek hogyan teljesít az iskolában.

A kevesebb több

„A mai magyar iskola nem embernek való, ez nem is kérdés. Egy 1940-es, piarista órarend szerint a gyereknek maximum 5 órája lehet egy nap, ma van nulladik óra, és hetedik és nyolcadik is.

Ki az a barom, aki ezt kitalálta? Ez persze költői kérdés…

Finnországban négy vagy öt órájuk van a gyerekeknek. Nem véletlen, hogy az oktatási rendszerük jelszava az, hogy a kevesebb több. Az iskola csak szabadságban és autonómiában tud működni. Finnországban is van alaptanterv, de a miniszter asszony ír hozzá egy levelet:

„Kedves Kolléga! Nagyon kérem, hogy ezt a tantervet ne tartsa be! Alkalmazza a mindenkori helyhez és időhöz és az egyes gyerekekhez!’”

A gyerek az érdekes, nem az osztályzatai

A felvételiken Vekerdy szerint nem a jegyeket kellene nézni, hanem beszélgetni kellene arról, mi érdekli a gyereket, mit csinál, érdekli-e egyáltalán valami, milyen az érzelmi élete, a „művészetek” közül miben tud kedvvel tevékenykedni.

A pszichológus bevallja, hogy volt olyan, amikor az egyik gyerek már harmadszor is rossz jegyet hozott, és erre ő erősen ráncolta a homlokát, és elkezdett morogni, de akkor a felesége rászólt: ne csak mondja, hogy a jegyek nem fontosak, és az iskola a gyerek dolga, bírja is ki, ha az ő gyerekével történik valami. És ebben utólag is igazat ad a felségének.

„A közös kakaózás az alkonyodó konyhában, a közös beszélgetések sokkal fontosabbak, mint a házi feladat. Nem kell a tornazsákot a gyerek kezébe nyomni, majd megtanulja, hogy magával kell vinnie, ez nem kell, hogy a szülő dolga legyen.”

(Forrás: HVG)

Ha megírná véleményét, vagy megvitatna ezt-azt másokkal, esetleg kérdése lenne a cikkel kapcsolatban, Facebook oldalunkon megteheti!

http://varosikurir.hu/vekerdy-tamas-szabadsag-paradigmaja-azt-mondja-gyereknek-legyel-aki-vagy/

About Author

Szólj hozzá!