Ki is a vidéki, ostoba tahó?

Bruck Gábor politikai tanácsadó egy hosszabb elemzést adott közre a Népszava hasábjain arról, hogy mit kellene csinálnia az ellenzéknek, hogy 2022-ben legyőzze Orbán Viktor.

A két napja megjelent dolgozat úgy tűnik elevenébe vágott a Fidesz médiabirodalmának

A pártközpontból kézivezérelt Mediaworks központi szerkesztőségének főszerkesztője, Néző László ragadott gyorsan billentyűzetet és dobott össze egy válasznak nem nevezhető irományt.

A Városi Kurír arra tesz kísérletet, hogy a két írás alapos elolvasása után megpróbálja felmutatni a párhuzamokat, pontosabban azt, hogy Bruck elemzésének mely részére lőtt csípőből Néző.

Már az önmagában érdekes, hogy a “2022: Orbán legyőzhető” című írásra adott válasz címe ez: “Te vidéki ostoba, tahó!”. Ráadásul Néző cikkét a Mediaworks vidéki napilapjai a 24 órától, a Délmagyarországon át a Somogyi Hírlapig kivétel nélkül a címlapon promózták.

Akkor lássuk a medvét!

“Ha Ön vidéken él, Ön egy komplett idióta. Őrült. De ez a kisebbik baj. Ezen kívül Ön ostoba, primitív, szűklátókörű, rasszista és idegengyűlölő. Magyarán egy vidéki tahó. Természetesen ezt nem mi mondjuk.”

Néző “In medias res” ismerteti meg az ország olvasóit, hogy szerinte mit írt és sugallt a Bruck, miközben ennek ellenkezője igaz.

Valóban Bruck Gábor ír arról, hogy

“Orbán szavazóinak a többsége elszigetelten, bezárva él, leginkább vidéken és úgy száz év választja el őket Európától.”

Ám a Népszava szerzője később önmaga adja meg a választ, hogyan nem szabad viselkedni a jelenlegi kormánypárt szavazóival.

“Az elv a következő: ha át akarsz csábítani Fidesz-szavazót, először tiszteld őt. Nem mondhatod neki, hogy rasszista, vidéki tahó vagy. Nem lehetsz vele lenéző, sem arrogáns és nem lehetsz nála okosabb sem. Ha földbe tiprod a büszkeségét, nem változik a véleménye és nem tudod átcsábítani.”

Fontos figyelni arra, hogy Néző László pontosan az ellenkezőjét állítja, illetve az ellenkezőt adja Bruck Gábor szájába.

Igaz a Mediaworks főszerkesztője valószínűleg nem volt képes megemészteni, hogy Bruck folyamatosan pellengérre állította Orbánt.

“A jó hír: Orbán nem tud választást nyerni. Egy közepesen felkészült és közepesen jól szervezett ellenzékkel szemben nincs esélye. Azért, mert az életünknek nincs egyetlen olyan szegmense, ahol Orbán és az ország jól teljesítene. Tízéves kormányzása teljes kudarc, és tíz magyarból hét érzi úgy, hogy gyenge és kiszolgáltatott. A rossz hír: az ellenzék mindezek ellenére képes elveszteni a választást.”

Ez igazán kiverhette a biztosítékot a Fidesz pártközpontban, így adhattak utasítást a Mediaworks féle “szőnyegbombázására”.

Néző László nem fukarkodik a jelzőkkel

“Ez az írás, ha kimondatlanul is, nem csak a Fidesz szavazóit sérti. Bruck az összes vidéki emberről mond véleményt, olyan mérhetetlen gőggel és lenézéssel, amelyre egykor az SZDSZ sem lett volna képes ilyen nyíltan és leplezetlenül. Persze emlékszünk még a mucsaizásra, a bőgatyázásra, de a legrosszabb SZDSZ-es pamfletek sem engedték meg maguknak azt, amit most ez a Bruck és a Népszava.”

A Mediaworks főszerkesztője nem tud mit kezdeni Bruck elemzésével, ezért konkrétan személyeskedésbe csap át.

“Azt írja ez a Bruck nevezetű, hogy „az agy kialakulása három stádiumban történt. Először a primitív hüllőagy fejlődött ki, hívhatjuk ezt krokodilagynak is. Ez elsősorban a túlélésért felel és erős érzelmeket generál. Aztán a középső agy alakult ki, amely segít a szociális interakciók megértésében. Végül a legkésőbbi agyi képlet a neocortex: az értelem, az elemzés, az érvelés központja, a komplex dolgok megértését végzi”. Azt hiszem, e három stációt megelőzi egy mínusz egyedik, a Bruck-agy. Ebben semmi más nincs, csak a feldúlt sötétség, gyűlölet minden iránt, ami magyar, ami vidéki, ami Orbán.”

Néző László jegyzetében meg sem próbált vitába szállni Bruck Gáborral, fel sem merült, hogy érveket állítson szembe a politikai elemző téziseivel. Egy szándék vezérelte a főszerkesztő kezét, hogy minél nagyobb, ordas hazugsággal ijesszen rá a vidéki lapok olvasóira.

Te vidéki ostoba, szűk látókörű tahó!

Érted olvasó, nem mi mondjuk, hanem ők!

A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük