Ki kaphat ingyenes influenza elleni oltást – újabb magyar abszurd

Sokan kérik az influenza elleni ingyenes vakcinát, ám azt csak egészségesek kaphatják. Az igénylők tesztelésére viszont nincs lehetőség. Már megint egy lehetetlen magyar történet?

Ellenőrizni, de hogyan?

Csak egészséges ember kaphatja meg az influenza-elleni vakcinát, holott azt egyelőre a háziorvosok sem tudják, miként ellenőrizhetik ilyenkor, lappang-e koronavírus a páciensben. Pedig mielőbb választ kellene találni erre: miután a kormány az influenzajárvány megelőzése érdekében idén mindenkinek térítésmentessé tette a védőoltást, nagy az érdeklődés, sokan kérdezik a rendelőkben, mikor, hogyan juthatnak a vakcinához. További gondot okoz, hogy a jelek szerint éppen azok készülnek tömegesen felkeresni a háziorvosi rendelőket, akiket a veszélyeztetettek közé sorolnak, vagyis a koronavírus miatt épp távol kellene tartani őket onnan. Arról, hogy miként lehet kockázatmentessé tenni az oltást, az országos tiszti főorvos a közelmúltban csak annyit mondott: telefonon egyeztetett időpontban kaphatják meg a vakcinát az érintettek.

a Népszava  kérdésére, hogy miként fogják ellenőrizni a háziorvosok, egészséges-e páciens, és nem tünetmentes koronavírushordozó, Cserni István verőcei háziorvos, a Háziorvosok Online Szervezetének (HaOSz) alelnöke azt mondta: Ezt nem tudják kontrollálni. Arra ugyanis nem lát lehetőséget, hogy a koronavírus-mentesség igazolására két negatív PCR-tesztet kérjen az oltásért érkezőktől.

Okozhat-e problémát, ha valakit tünetmentes covidosként beoltanak influenza ellen?

Erre a kérdésre derül k ia cikk folytatásából, Kemenesi Gábor virológus azt felelte: „Nem tudjuk.” A virológus szerint a tapasztalatok azt mutatják, hogy azért nem jó például felső légúti panaszokkal küszködőknek beadni az influenzaoltást, mert akkor az immunrendszer „el van foglalva”, így nem lesz olyan hatékony a vakcina, nem képes kellő immunválaszt kiváltani.

Megjegyezte: egyelőre más okoz nagyobb problémát. Az aktuális influenzaoltás hatóanyagát mindig aszerint állítják össze, hogy melyik vírus okozta a megbetegedéseket az adott ciklusban a déli féltekén. Csakhogy az idén a Covid-19-megbetegedés miatt bevezetett intézkedések hatására gyakorlatilag elmaradt ott az influenza-járvány, ezért most nem tudni, hogy az északi féltekén melyik vírustörzs válhat dominánssá. „Ha szerencsénk van, benne lesz az is a már elkészült oltóanyag komponensei között” – tette hozzá.

Mit jelent az ingyen?

A Háziorvosok Online Szervezete  már többször is kezdeményezte, hogy a térítésmentes oltások beadásáért az állam fizessen kétezer forint immunizálási díjat. Két éve már széles szakmai egyeztetést követően eljutottak arra a pontra, hogy a humántárca is javasolta a kormánynak a tételes immunizációs díj bevezetését, de ez azóta sem történt meg. Cserni István hozzátette: ha 2020-ban a szakmai szervezetek és kormányzat is fontosnak tartja az influenza átoltottság növelését, akkor szükség van erre a kompenzációra.

(Olvassa el a teljes cikket a Népszavában!)

Kapcsolódó

influenza

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük