Ki kell mondani mégis!

Nincs képem róluk. Csak azt tudom, hogy éltek. Sorsuk, apró szilánkokra tört tükrök, soha többé nem javíthatók. Emlékük is elveszett a feledésben. Nevük keret.

Gyermekmosoly, első tejfogak, kócos tincsek, fűben topogó aprócska talpak

A hiányzó család hiányzó képének üres kerete. Képzelj a keretbe gyermekmosolyt, első tejfogat, kócos tincseket, fűben topogó aprócska talpakat, cseresznye fülbevalót, kiskanalat, csörgőt, barna mackót, altatódalt, sírást, gurgulázó kacagást, anyai ölelést, óvó apai tekintetet. Képzelj a keretbe álmokat, reményt és félelmet. S minden képzelet úgy igaz, ahogy ők sem voltak csak képzelet.

A három Fantusz csemete Csepelen született

Ibolya 1935 májusában, Béla Iván 1939 júliusában, a legkisebb, Géza 44′- ben, pár nappal húsvét előtt. Születni békében és háborúban is lehet. A gyerekek édesanyja, az Erdélyben született Fleischmann Olga sem gondolhatta másképp. Hiszem, hitte, hogy mire felnőnek a kicsik, addigra elmúlik a gyűlölet, addigra az ember végre ember lesz, és holmi gazemberek nem süthetnek bélyeget másokra.

De Olga, pont úgy, mint azóta is megannyi milliók, tévedett. 44′ áprilisában nem sokkal a kis Géza születése után csak abban lehetett biztos, hogy ő és a gyermekei élnek. Férjének, Rezsőnek ( Rudolf) már bezáratták a csepeli Rákóczi út 21. szám alatti üveges és képkeretező műhelyét. És bezáratták azokét a szomszédokét is, akiket hozzájuk hasonlóan már nem magyar állampolgárnak, hanem zsidónak nyilvánítottak az ördögi törvények. Persze az ördögi törvényeket is minden kétséget kizáróan hatalomban lévő emberek szülik.

A Fantusz család 44′ júniusáig kapott időt a földi létre

Az Auschwitzba tartó marhavagonban Olga talán felidézte fiatalságát és az erdélyi havasokat magában, talán mesélt a 9 éves Ibolyának és az 5 éves Bélának, és megszoptatta a két hónapos Gézát. Aztán megérkeztek, és elvették az életüket.
Velük halt a kép, a zene, a játék, a költészet, a jövő, a majd. Csak az idő múlása maradt. Feledtetni a bűnöket, a gyilkosokat, és kitörölni az áldozatokat. Ki kell mondani mégis.

Fleischmann Olga 1911 – 1944, Auschwitz
Fantusz Ibolya 1935 – 1944, Auschwitz
Fantusz Béla Iván 1939 – 1944, Auschwitz
Fantusz Géza 1944 – 1944, Auschwitz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük