Ki kit cseszeget?

Az 5. számú Fidesz-tagkönyv tulajdonosa – akinek a nevét méltatlansága okán már évek óta nem vagyok hajlandó leírni – örökbérleti jogon éldegél a lakáscserével szerzett 49 négyzetméteres önkormányzati kégliben a budavári Uri utcában. Ezért úgy fizet, mint egy úr: „eget verő” havi 31 ezer 737 forintos lakbért perkál le. És mivel ez kitudódott róla, az érintett rögvest rárontott a tényt közzétevőkre…

Azt találta üzenni nekik:

„Szokjanak le végre arról, hogy mindenkit b@szogatnak, aki merészel a várban lakást szerezni magának ilyen módon”
S javasolta még:
„Ha ennyire idegesíti magukat, hogy fideszes is lakhat a várban, talán kezdeményezzék, hogy törvény mondja ki, aki kormánypárti, nem lakhat a várban, legfeljebb, ha tízszer-százszor annyi bérleti díjat fizet, mint bárki más”.

Amivel van azért néhány apróbb bökkenő.

Ad 1 – Szó sincs „mindenki” b@szogatásáról. Konkrétan a Nagy Gábor Tamás (Fidesz) vezetése alatt a kedvezményes lakbérű (a piaci ár feléért-negyedéért bérelhető) budavári lakásokat sorra belakó fideszeseket és Fidesz-közelieket – rokonokat, barátokat, üzletfeleket, vazallusokat, más csókosokat – meg számukra olcsó bérlakásokat kizsugázó helyi hatalmat emlegeti az ellenzék és a maradék médiája ezerrel.

Ad 2 – És felettébb jó okkal teszi. Ugyanis ha valakik, akkor ők, a kiváltságosok, már igazán nincsenek rászorulva, hogy a kedvezményes bérleti díjú lakásokra hajtsanak. Nyilván futná ennek a díszes kompániának a piaci lakbér kiperkálására is. Például Lázár János vadásztársának, Habsburg-Lotharingiai Mihály főhercegnek, a másik nagy vadásznak, a Semjén Zsoltot 2016-ban az Év nemzetközi törvényhozója díjjal kitüntető Safari Club elnökének, Halmágyi-Takács Istvánnak, az I. kerületi polgármester, Nagy Gábor Tamás szüleinek, a mindössze 30 ezerért itt lakó Palkovics László innovációs miniszternek, a Fidesz 5. számú párttagkönyves (ha lehetek szubjektív: legvisszataszítóbb stílusú) szócsövének is. És talán még jóval többeknek. Az index információi alapján ugyanis példának okáért „így javasoltak ingatlant mostanában Veres Dávid gyűjtése szerint egy vállaltan jobboldali Kossuth-díjas színésznek az Úri utcában műemlék épületben (117 négyzetméter, havi 45 ezer forint), a Magyarság Háza igazgatójának szintén az Úri utcában, műemlék épületben (65 nm, 75 ezer forint) és a Hagyományok Háza igazgatójának a Batthyány téren (57 nm, 30 ezerért)”.

Továbbá:

Ad 3 – Aligha tartaná az ellenzék korrektnek, ha a fideszes „tízszer-százszor annyi bérleti díjat fizet, mint bárki más”. Persze az sem épp méltányos, ha, mint az említett esetekben, a fideszes feleannyit, negyedannyit fizet, mint bárki más.

Ad 4 – Az efféle einstandolásos „merészeléshez” egyáltalán semmi bátorság nem szükségeltetik. A Pásztor-fúknak sem kellett. Bőven elég az „erő”, a mohóság, s az, ha a szégyentől nem ég le a képükről a bőr. A többit amúgy a kezes „jogalkalmazás” és, ha kell, akár a pártérdekhez igazított törvényhozás „okosban” megoldja. Mint rendesen.

Ad 5 – Nem az idegesítő, ha „fideszes is lakhat a várban” – lakhatott és lakhat is – hanem a Várnegyed immár jól érezhetően eszkalálódó, nyomuló fideszes „megszállása”. És nem az az ellenzék problémája ezzel az egésszel, hogy törvénytelen. Ha egyszer nem az, hát nem az. (Talán egy ellen-törvény sem segítene érdemben változtatni, amíg fennáll a centrális erőtér, csak valamiféle tisztességes önmérséklet – már ha lenne ilyen az urakban). Az a baj, hogy ez (is) velejéig erkölcstelen. Épp mint a többi. Mi is? Van már meghonosodott kifejezés az ilyesmire a köznyelvben.
Fideszes mutyi.

Kapcsolódó

Lakásvásár Budán

A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük