Ki mondta, hogy egyszerű lesz? – Az ellenzéki együttműködés hétköznapjai….

Lassan minden ellenzéki többségű önkormányzatban elindult a munka, néhol döccenőkkel, de mindenhol működnek a városok és a fővárosi kerületek.

A Fidesz csak ébredezik

A kormánypárt szemmel láthatóan még kicsit szédeleg a gyomrostól, amit bevittek neki a szavazók. Orbán és csapata az elmúlt közel tíz évben nagyon megszokta a győzelem ízét, a veszteségét pedig csak most tanulják. A dolog nem kéne újdonságként hasson rájuk, hiszen harminc éves történetük során volt részük benne nem egyszer, hogy csak a legutóbbi 2002-es  és 2006-os választási vereséget említsük.

Mostanra viszont -amúgy öregurasan- elhitették magukkal, hogy ameddig élnek, nekik áll a zászló és akkor tessék, ebbe a kényelmes langymeleg tócsába most egyszer csak beköszönt “valóság nagybátyánk”.

Ha eddig azt mondtuk, hogy a Fideszt csak a Fidesz buktathatja meg, most arra kell figyelnünk, hogy az ellenzéki összefogás is csak magát viheti előre, illetve buktathatja el.

Az első jelek vegyesek

Karácsony Gergely szinte megválasztása másnapján beváltotta egyik legemblematikusabb ígéretét: a főváros által indított kilakoltatások leállítását és ha ez nem volna elég, gyors ütemben zárkóznak fel mögé a kerületek: Józsefváros, Újbuda, Erzsébetváros, Zugló, Erzsébet, és reméljük jönnek a többi ellenzéki kerületek is.

Arra pedig, hogy az együttműködést csak maguk a résztvevői veszélyeztetik, intő példa, hogy Erzsébeten már ki is szállt a Momentum, valamint egyes feltételezések szerint ők indíthatták a támadást Horváth Csaba, Zugló új polgármesterének tervezett SZMSZ-módosítása ellen is, amire azután kéjjel mozdult rá szinte a teljes kormánymédia.

Igen, igen, még tanulni kell az egyes önkormányzatokban is az együttműködést

Fontos annak megértése, hogy egymás nélkül nem ment volna, ahogy a főpolgármesternek is tanulni kell még, legalábbis azt, hogy meddig szabad elmenni a nagyvonalúságban. Kétségtelen és fontos üzenet, hogy nem szabad a vérét inni a legyőzöttnek, de utólag mindet megbocsátani, elfelejteni sem szabad.

Igaza van Orbán Viktornak amikor kifogásolja, hogy Karácsony Gergely egyszerre akar díszpolgári címet adni Demszkynek és Tarlósnak. Igaza van, csak nem úgy, ahogy Ő gondolja. Demszky 20 esztendeje lehet, hogy egyenetlen teljesítményt nyújtott, de egyértelműen felvirágoztatta Budapestet, Tarlósról viszont a legnagyobb jóindulattal sem mondható el több, mint az, hogy valamit megőrzött a város értékeiből, már amit Orbán engedett neki.

Tarlós István olyan keveset tett hozzá a városhoz, hogy az szinte elhanyagolható és olyan sok minden elvételéhez -iskolák, egészségügy, Városliget, parkok stb.- járult hozzá rezzenéstelen arccal, hogy alsó hangon is túlzás lenne neki a díszpolgári cím. Ahogy azt mi is megírtuk, a miniszterelnök hálája jeléül egy mondvacsinált poszttal juttat nyugdíj-kiegészítést az egykori városvezetőnek. Ezután, úgy hiszem, egyre felháborítóbbá válik Karácsony Gergely terve Tarlós kiemelt végkielégítésről.

Amennyiben ugyanis komolyan gondolja Karácsony Gergely,

hogy például a 3-as metró kocsifelújítási tendere, amit állítólag az orosz beszállítóra szabtak, felelősségre vonásért kiált, akkor ennek egyik, talán legfontosabb felelősét úgy hívják, hogy Tarlós István.

Van tehát mit tanulni még, de hát ki mondta, hogy egyszerű koalícióban dolgozni?

Pálmai Tamás

Pálmai Tamás

További cikkek olvasása a szerzőtől, a nevére kattintva.

A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük