Sorting by

×

Ki nem térdel, magyar ember?! Hej, hej!

“Aki magyar, nem térdel”, hirdeti egy tegnap kikerült videó a Youtube magyar szekciójában. Természetesen a keddi esti aktusról és az arra adott reakcióról van szó, ami az Írország-Magyarország barátságos labdarúgó-mérkőzés előtt történt a Szusza Ferenc-stadionban.

Először nézzük, mi történt kedd este Újpesten!

“A mérkőzés előtt az ír válogatott valamennyi tagja letérdelt, ezzel kifejezve a gyűlölet bármilyen formájának elítélését. A magyar futballisták – ahogy azt előzetesen jelezték – nem térdeltek le, hanem a mezük karján olvasható “Respect” felíratra mutattak. A szurkolók “szép volt fiúk!” rigmussal köszönték meg, hogy a kedvenceik állva maradtak.” – ezt írta tudósításában az MTI.

Az állami hírügynökség azt már elfelejtette hozzátenni, hogy a magyar közönség kifütyülte az írek térdeplését.

A csakfoci.hu tudósítása szerint Stephen Kenny, az ír labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya egy Írországból érkezett online kérdésre így válaszolt:

“Rendkívül fontos üzenetet továbbítottunk, jó döntést hoztunk, hogy letérdeltünk. Rossz fényben tünteti fel a magyarokat, hogy ezt kifütyülték így az Eb előtt, de ez nem tükrözi a magyar társadalom véleményét. A színes bőrű játékosaink a pályán adtak remek választ, ők a jövőben is az ír válogatott fontos részét képezik majd.”

Világos beszéd!

Marco Rossi, magyar szövetségi kapitány azt emelte ki ezzel kapcsolatban, hogy eddig is megadták, és ezután is megadják a tiszteletet az ellenfeleknek. A szurkolókkal kapcsolatban nem kívánt véleményt alkotni, szerinte őket kell megkérdezni, mi motiválta őket cselekedetükben, ugyanakkor ő hálás azért, hogy minden körülmények között kiállnak a csapat mellett.

Én támogatom a letérdelést!

Mert nem csak az afro-amerikaiakról van szó, hanem minden kisebbségről legyen az faji, nemzetiségi vagy vallási alapon kiszolgáltatott csoport, és elszenvedője a rasszizmusnak.

A mérkőzésre visszatekintve. Ugye az írek térdeplése helyett a magyar játékosok a mez bal ujján szereplő “Respect” logóra mutattak rá.

A magyar labdarúgó-válogatottban már korábban is volt színes bőrű játékos, pl. a megbecsült Thomas Sowumni, míg a mai keretnek a Párizsban született, guadeloupe-i származású Loic Nego is tagja.

Nego még csak hét éves volt, amikor a Desailly, Thuram, Zidane – ők hárman a vb All Star-csapatába is bekerültek – fémjelezte francia labdarúgó-válogatott világbajnok lett Párizsban. Még az is lehet, hogy  a kis Loic akkor ott volt a lelátón. Az egész francia nemzet büszke volt arra a csapatra, amelyben tengerentúlon született és főként színes játékosok voltak szép számmal.

A Nantes-ban nevelkedett játékos később korosztályos francia válogatott lett. Loic Nego játszott a 2011-es U20-as világbajnokságon is, amelyen negyedik lett a gall együttes.

Magyarországon előbb az Újpest FC-ben játszott, 2015 óta pedig a Fehérvár FC labdarúgója. Végül 2020 októberében egy FIFA szabálymódosításnak köszönhetően elhárult az akadály Nego magyar válogatottsága elől.

Kedd este Marco Rossi a 63. percben cserélte be Negót, így nem tudjuk a francia-magyar-guadeloupe-i  játékos mit tett volna a kezdő sípszó előtt.

Amerikában tavaly csak azért szaporodtak el az ázsiaiak elleni verbális, de sokszor tettlegességig fajuló bántalmazások, mert a “többség” őket tette felelőssé a pandémiáért. Volt olyan Hawaii őslakos is, akit ezért köptek le New Yorkban.

A letérdelés annak a szimbóluma, hogy minden rendszerszintű rasszizmust elítélünk a világ minden pontján

A Black Lives Matter (BLM) – re nem jó válasz az “All Lives Matter”, mert az valójában éppen a “fehér többség” kizárólagosságát hirdeti. Kiforgatja az eredeti szándékot és még ideológiát is gyárt hozzá.

Száz évvel a tulsa-i mészárlás után sok dolgunk van még a rasszizmus terén.

Tom Hanks éppen a napokban írt arról, hogy az elmúlt időszakban jobban beleásta magát Amerikai történelmébe, ami valójában a fehér, hatalmat birtokló ember történelme. Ahol színes bőrű emberek csak elvétve szerepelnek. A fent említett tulsa-i mészárlás pedig egész egyszerűen ki lett radírozva a történelem könyvekből.

Mondanom sem kell a letérdelést a hazai romák is fontos gesztusnak tartják, míg a mérkőzés előtti “nem letérdelést” és a nézőtéri kifütyülést és bedobálást is értik cigány honfitársaink.

Szomorú, de a magyar társadalom is “rendszerszinten” rasszista, kirekesztő és homofób.

átver

7 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.