Ki nyer ma?

Az uniós vezetők pénteki brüsszeli csúcstalálkozója a szokásosnál is nagyobb vitákkal járt, a kiszivárgott hírek szerint az olasz delegáció első körben nagyon bekeményített és ultimátumot intézett a tanácskozáshoz, ám később valamennyi fél engedett egy kicsit, így születhetett egy kompromisszumos megoldás.

Emmanuel Macron francia elnök erről beszélt, hogy senki sem nyert – talán egy picit Európa -, de a lényeg az, hogy senki nem veszített. Ezzel szemben a magyar miniszterelnök még péntek hajnalban – kialvatlanul jelentette be -, hogy a Visegrádi Négyek nagy győzelmet arattak, amiből természetesen egy szó sem igaz. Orbán Viktor azzal riogatott, hogy az a veszély fenyegetett, hogy a menekülttáborokból szétosztják Európába a menekülteket, de ezt a javaslatot “sikerült visszavernünk”.

Persze néhány órával később lelepleződött a magyar miniszterelnök.

Sőt, hamarosan kiderült, hogy Szlovákia kész 1200 menekültet befogadni, majd a cseh külügyminiszter kijelentette: mindenkinek jó az EU-csúcson migrációs ügyben elért megállapodás. Persze Jan Hamácek az elért megállapodást – Orbánhoz hasonlóan -, igyekezett a V4 sikereként elkönyvelni.

A nyugati uniós tagállamok fokozatosan elfogadták a visegrádi négyek érvelését – emelte ki.

Hamácek: “Elmondhatjuk tehát, hogy ez (a menekültkvótákról való lemondás) Visegrád, vagyis Közép-és Kelet-Európa országainak sikere”

Szlovákia kész 1200 menekültet ideiglenesen befogadni a szomszédos országokból

Szolidaritása jeleként Szlovákia kész ideiglenesen 1200 menekültet befogadni, hogy segítse az arra rászoruló szomszédos országokat – jelentette ki Peter Pellegrini szlovák miniszterelnök az uniós vezetők pénteki brüsszeli csúcstalálkozója után. Pellegrini hangsúlyozta ugyanakkor, hogy egyetlen migráns sem jöhet a kormány beleegyezése nélkül.

Üdvözölte, hogy a tárgyalások fókuszpontja a kötelező uniós kvóták felől az EU külső határvédelmére helyeződött át, hangsúlyozva, hogy Pozsony régóta ezt pártolja.
Pellegrini az Európai Unió területén felállítandó “ellenőrzött menekültközpontok” kapcsán elmondta, hogy országa biztosítékokat akart, hogy ezekből nem kötelező, hanem önkéntes jellegű mechanizmus alapján osztják majd szét az EU-n belül a menedékkérőket.

“Egyetlen migráns sem jöhet Szlovákiába a kormány hozzájárulása nélkül” – mondta.

Hozzátette azonban, az országnak van még kapacitása átmeneti segítséget nyújtani azzal, hogy menedékkérőket fogad be a támogatásra szoruló szomszédos államokból, például Ausztriából. Szlovákia így akár 1200 embert is befogadhat – közölte.

Forrás: MTI

Előzmény

Megállapodtak az uniós vezetők a menekültválságról – Orbán Viktor videójával

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük