Sorting by

×

Tegye fel a kezét, aki tudja, mi az „ethnofitness”! – Káslernek mindenesetre tizenkétmillió közforint támogatást ér!

Jó, tudom, mit akadok fenn 12 millión, amikor milliárdok röpködnek a köz pénzéből a fejünk fölött…. Na de mégis, az a bizonyos kicsi, ami sokra megy felveti a kérdést: mi lehet az “ethnofitness”, ami az ilyen pandémiasúlytotta időben is támogatandónak minősül?

A “népi edzésforma”

„A magyar ethnofitness edzésforma kidolgozására” nyert 12 millió forint támogatást a Nemzeti Kulturális Alap pályázatán, Kásler Miklós miniszter döntése nyomán decemberben a nagykanizsai bejegyzésű Élet Szolgálat Egyesület.

Az egyesület honlapján megadott telefonszám nem működött, ráadásul saját bemutatkozása szerint a szervezet hospice-szolgáltatással, gyógytornával és szakápolással foglalkozik – írta a Népszava. A nagykanizsai házban, amelyet címként megadtak, csak egy órást, egy pizzériát és régi artmozit találtunk, egyesületet nem. A ház egyik lakója végül megmutatta az egyesület vezetője nevén lévő lakást, de jelezte, nem tud róla, hogy ilyen szervezet működne ott. A közösségi portálon érte el a portál újságírója az Élet Szolgálat Egyesület elnökét, Törőcsikné Gyurácz Andreát, akitől megtudta,

honlapjuk rég nem frissült, már felhagytak az egészségügyi tevékenységgel, sőt, néhány évig az egyesület sem működött. – Profilváltás után kulturális tevékenységre indítottuk be újra

– tette hozzá.

Arra viszont – bár 12 millió nyert az ötlettel – nem tudott válaszolni, hogy mi is az az ethnofitness. Elmondása szerint ugyanis nem vett részt a pályázat elkészítésében.

Férje, a szervezet alelnöke, Nagykanizsa korábbi fideszes alpolgármestere már többet tudott

Az egyesület vezetőjének férje, a szervezet alelnöke, Törőcsik Pál, aki – megjegyezve, hogy csak a hivatalos címük van Nagykanizsán, amúgy a fővárosban élnek – beavata a portált az ethnofitness rejtelmeibe. Törőcsik Pál két évtizede volt Nagykanizsa fideszes alpolgármestere.

Ez a mi találmányunk, fitnesz mozgáskultúra magyar népzenére

– magyarázta Törőcsik Pál.

A népi tánc az alapja, annak a mozgáskultúrája. Néptáncosok, néprajzosok és fitneszoktatók dolgoznak a rendszerén, a zenei világán, a mozgáskultúrán. Az őszre készül el, egy néptánccsoport fogja bemutatni. A cél, hogy a fiatalokat is megszólítsuk, ebben a formában mutassuk be nekik a hatalmas hazai népzenei és néptánckincset. Erre kaptuk a 12 millió forintot, higgye el, nagy durranás lesz!

Nagy tervek….

Törőcsik Pál reményei szerint

az etnofitneszt alternatív tananyagként beviszik majd az iskolákba, sőt, már óvodás korban is elkezdhetik a gyerekek, mert korosztályok szerint építik fel.

Kérdésre elmondta:

a támogatást már megkapták, de a koronavírus miatt az érdemi megvalósítás még várat magára, mert csoportos munkára van szükség.

A Népszava megkereste az Emberi Erőforrások Minisztériumát, hogy megtudja,

miért tartja fontosnak a tárca az „ethnofitness” kifejlesztését.

Kíváncsiak voltak arra is:

rendben lévőnek tartják-e, hogy az egyesület megadott címen nincs semmi, az elnök pedig nem is tud saját fejlesztéséről.

A tárca nem adott érdemi választ, de állította, hogy minden érintett pályázatot a jogszabályoknak megfelelően bíráltak el

Az ethnofiteness mellett más érdekesség is akad a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) támogatási listáján.

  • Húszmillió forintot kapott például a Szakály Sándor vezette Veritas Történetkutató Intézet egy „Trianon és a Magyar Felsőoktatás” című kutatási program megvalósítására – pedig az intézmény eddig sem szűkölködött állami pénzekben, tavaly összesen 748 millióból gazdálkodhatott.
  • Kásler Miklós tízmillió forintot ítélt meg a Szilvásváradi Állami Ménesgazdaság 2021-es „nemzetközi lovas történelmi gálája” megrendezésére is. A gazdaság tavaly nyári fogathajtó bajnokságáról a Magyar Narancs írta meg, hogy szinte üres lelátók előtt zajlott. a Lipicai Lovasközpontban, a 6500 férőhelyes, Szalajka-völgyet elrondító betonteknőt Mészáros Lőrinc cége építette, az induló 1,7 milliárdos költségek végül 6,8 milliárdig növekedtek.
  • Tíz milliót kapott az Audiovizuális Kultúra Fejlesztéséért Egyesület egy „Boldog Brenner János életét és vértanúhalálát” bemutató filmsorozatra. A szervezet egyik alelnöke Schatz Péter, aki az egyik kulcsszereplője volt a Habony Árpád által vezényelt fideszes médiaterjeszkedésben a Balkánon, és akiről tavaly decemberben a 24.hu írta meg, hogy Észak-Macedóniában adócsalás miatt emeltek vádat ellene.

pásztor

átver

2 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.