Kiáltsunk rasszizmust! – Egy műbalhé margójára

Közlemény kiadására ragadtatta magát a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Állandó Tanácsa.

Természetesen a már “nevezetes” Niedermüller-ügyről van szó

A magyarkurir.hu-n megjelent hivatalos közlemény homályosan fogalmaz, nem nevezi nevén a dolgokat, sem a szereplőket; mégis a szervezet (az MKPK Állandó Tanácsa) úgy tesz, mintha erkölcsi intelmeket kellene megfogalmaznia úgy általában a politikai közösség tagjai felé.

Természetesen a már “nevezetes” Niedermüller-ügyről van szó: a Demokratikus Koalíció erzsébetvárosi polgármestere egy élő ATV-s műsorban próbálta meg kifejteni, hogy a fideszes, állampárti kommunikáció hogyan rekeszt ki sorra egymás után embercsoportokat, így a migránsokat, a liberálisokat, bizonyos esetekben a romákat és így tovább.

Ahogyan Niedermüller Péter fogalmazott a végén a “másik oldalon” ott marad a fehér, keresztény, hetero férfi és nő tette hozzá a politikus, mint egy olyan halmaz, amit a kormányzati propaganda védeni igyekszik. Pontosabban ennek ígéretével hiteget. Ezt a “csoportot” nevezte Niedermüller “rémisztő képződménynek”, ami azonnal beindította a jobboldali támadást.

A jobboldali, kormányhoz hű sajtó azonnal rasszizmust kiáltott

Természetesen a kulturális antropológus Niedermüller meghatározása tűélesen pontos, körülbelül az Egyesült Államokbeli “White Power” mozgalmakat lehetne leírni ezzel a jelzővel és más Nyugat-Európában is népszerű szélsőjobboldali csoportokat. A kirekesztés, a rasszizmus tehát sajátja ennek a halmaznak és mivel azonnal magukra ismertek a fideszes “spin doctorok” azonnal megpróbálták megfordítani a dolgot. Sajnos, sikerrel!

A jobboldali, kormányhoz hű sajtó azonnal rasszizmust kiáltott és megtámadva látta a keresztényeket és a heteroszexuálisokat is. Mára már tüntetést is szerveztek, miközben találva érezte magát a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Állandó Tanácsa is.

Visszatérve a közleményre, amelyről “Az eszes lány” jut eszünkbe a Mátyás legendáriumból, rögtön látjuk, hogy az MKPK “vitt is ajándékot, meg nem is”.

Jó keresztény módjára beálltak a sorba, utalnak “egy választott tisztségviselőre”, kifogásolják, hogy “keresztény embereket bélyegeznek meg hitük és vallási hovatartozásuk miatt”, majd felszólítanak, hogy “tiszteljük egymást és a másik emberi méltóságát.”

A mór, akarom mondani a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia megtette kötelességét.

A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük