Kerítésen túlKiemelt hírek

Kibertámadás: meghekkelték az LMBTQ közösséget

LMBTQ

Nyilvánosságra hozta az izraeli LMBTQ közösség ellopott adatait az Iránhoz köthető Black Shadow hackercsoport – jelentette a Jediot Ahronot című újság hírportálja, a ynet kedd este.

Nem engedtek a zsarolásnak

A közösség “Atraf” nevű ismerkedési oldala több százezer felhasználójának adatait hozta nyilvánosságra kedden, miután lejárt a vasárnap meghirdetett 48 órás határidő, és nem fizették ki nekik a követelt egymillió dollárt.  A ynet beszámolója szerint ez jelentősen megváltoztatja sok ezer ember életét, félelemmel és aggodalommal tölti el azokat, akik “még nem bújtak elő”, nem vállalták fel a világ előtt az LMBTQ közösséghez tartozásukat. Az adatok mellett fényképeket és videófelvételeket is megosztottak egymással a felhasználók, ami szintén a hackerek kezébe került.

Családokat tehet tönkre a kiszivárogtatás

“Ez a magánszféra megsértése, és nagyon kellemetlen érzés. Nem hiszem, hogy terjeszteni fogják a videókat és fényképeket, de ha betartják ezt az ígéretüket, akkor az szörnyű lesz”

– mondta a lapnak egy David nevű felhasználó. Egy másik nyilatkozó szerint családokat tehet tönkre a kiszivárogtatás. Az adatelemzők szerint a hackerek által feltöltött Excel táblázat nem tartalmaz képeket és videókat, viszont sok szöveges üzenetváltás található benne.

A teljes név mellett a felhasználók beceneve, e-mail címe, jelszava, lakcíme, szexuális preferenciája, családi állapota, magassága és hajszíne, valamint telefonszáma került nyilvánosságra, emellett mintegy 17 millió hívásrögzítés a beszélgetők aktuális tartózkodási helyével, sőt az oldalról törölt 320 ezer profil adatait is ellopták.

Segítség az érintetteknek

Az izraeli LMBTQ közösség arra kérte az érintetteket, hogy ha segítségre van szükségük adataik nyilvánosságra kerülése miatt, akkor a segélyvonalakon beszéljenek szakemberekkel. A Black Shadow (Fekete árnyék) nevű hackercsoport a Cyberserve nevű izraeli internetes tárhelyszolgáltató cég szervereit törte fel, amelyeken több millió izraeli adatait őrzik.

Az Atraf mellett megtámadták közlekedési vállalatok, egy idegenforgalmi cég és egy Holon városban lévő múzeum honlapját is.

A gyanú szerint Iránhoz köthető hackerek vasárnap ultimátumot adtak, hogy

ha 48 órán belül nem kapnak egymillió dollárt, akkor nyilvánosságra hozzák az ellopott adatokat.

Izrael és Irán évek óta árnyékháborút folytat, amelyben előbbi állítólag többször is a kiberhadviselés eszközeit vetette be az iráni nukleáris program megvalósításának megakadályozására. Múlt héten példátlan kibertámadás érte az iráni üzemanyag-elosztó rendszert-írta meg a Respublika.hu.

Ha megírná véleményét, vagy megvitatna ezt-azt másokkal, esetleg kérdése lenne a cikkel kapcsolatban, Facebook oldalunkon megteheti!

Hasonló

Százezer dollárral vágta meg a CIA-t egy leleményes orosz hekker

LMBTQ

Szólj hozzá!