A kibírhatatlan fejfájás – A migrén nyomában

A migrén a fejfájás egy olyan fajtája, amely  nem elég, hogy legyengít, de nehezen is kezelhető. Sokan, akiket időről időre ez a görcsös fájdalom gyötör, gyakran elgondolkodnak azon, vajon van-e összefüggés kínjaik  és az időjárás között. A szikár válasz kérdésükre: van.

A migrén és forrásvidéke

Ez az állapotot is több tényező kombinációja okozza, beleértve a genetikát, a környezeti kiváltó okokat és az életmódbeli döntéseket.  A szakemberek  szerint az állapotot az agyi aktivitás változásai okozzák, amelyeket bizonyos környezeti tényezők, például a stressz, az alváshiány, egyes ételek és az időjárás változásai válthatnak ki.

Időjárás?

Csak egy, de nagyon gyakori a kiváltó okok közül az időjárás. Bizonyított, hogy az időjárás változásai egyes embereknél kiválthatják a migrént. Tanulmányok kimutatták, hogy a légnyomásváltozás, a hőmérsékletváltozás, a páratartalom és a légszennyezettség mind szerepet játszhat a görcsös fejfájás kiváltásában, különösen a légnyomás hirtelen változásait hozták összefüggésbe a rohamok fokozott kockázatával.

Tünetek

A migrénben szenvedő betegek legtöbbjénél a fejfájást nem előzi meg figyelmeztő jel, ilyenkor közönséges migrénről beszélünk. A mérsékelten súlyostól az elviselhetetlennek tűnőig terjedő fájdalom, amely korlátozódhat a fej egyik oldalára, de érintheti mindkét oldalt is  legtöbbször „bejelentés nélkül” érkezik, tünetei:

  • Lüktető, pulzáló jellegű fejfájás.
  • Mozgásra fokozódó fájdalom, amely gátolja a napi munka végzését.
  • Hányinger hányással vagy anélkül.
  • Fény- és hangérzékenység.

Kezeletlen esetben a roham tipikusan 4-72 órán keresztül is tarthat, a fejfájásos rosszullétek gyakorisága betegről betegre változik. Lehet, hogy Önnek havonta többször alakul ki, de lehet, hogy csak évente egyszer.- írja a témában a WebBeteg.

Sunyi fájdalom

Sűrű támad önre ez a sunyi, már-már elviselhetetlen  fájdalom?  Vannak lépések, amelyeket megtehet a tünetek kezelése érdekében. Ha nyomon követi a migrént kiváltó okokat, az segíthet felismerni a mintákat, és lépéseket tehet azok elkerülésére. Ide tartozik az ismert kiváltó okok, például bizonyos ételek vagy tevékenységek kerülése, valamint az időjárás figyelése a hirtelen légnyomás- vagy hőmérséklet-változások miatt. Emellett fontos, hogy gyakorolja a stresszkezelési technikákat és pihenjen sokat, hogy csökkentse a  rohamok kockázatát. Az időjárással kapcsolatos kiváltó okokat nehezebb elkerülni. Ha úgy találja, hogy az időjárás kiváltó oka a görcsös fejfájásának, fontos, hogy megbeszélje orvosával, mert ő javasolhat olyan gyógyszereket, amelyek segíthetnek csökkenteni a migrénes rohamok gyakoriságát és intenzitását.

Migrénes sztárok, határon innen és túl

Vastag Tamás énekes, Balázs Andi színésznő, Hódi Pamela influencer, szenved ettől az állapottól, de ebbe sorba tartozik az egykori „Nagy Ő” Molnár Anikó is. Végezetül lássunk csak úgy találomra néhány „fejfájós”  hírességet a tengerentúlról is: Serena Williams teniszező, Ben Affleck színész rendező vagy „Jó barátok” című sorozat sztárja  Lisa Kudrow, de a sort még hosszan folytathatnánk.

Kapcsolódó