Kiből lesz terrorista?

Média és terrorizmus

A rossz hír eladja az újságot, TV elé ülteti a nézőket, és növeli a világháló olvasottságát. A terrorizmus könnyen tapad meg a média farvizén, hiszen célját, a félelem és a reménytelenség érzésének elültetését egy gyorsan felfújodó média azonnal kiszolgálja.

Hogyan tovább?

John Horgan, a terrorizmus elszánt kutatója, több mint 150 volt terroristával készített interjút. Közülük sokan vannak, akik kifejezetten el akarták mesélni, hogy mi vezette őket az öldöklés útjára, és végül mi késztette őket a terrorsita csoportból való kilépésre. Régen úgy gondolták, hogy aki egyszer terrorista lesz, az mindig is az marad. Ma már jól látszik, hogy bár sokan csatlakoznak terrorista csoportokhoz, ugyanilyen sokan ki is szállnak, és ezt számtalan okból teszik.

A legjellemzőbb ok a kiábrándultság, vagyis a normális életüket hátrahagyó fiatalok rádöbennek, hogy csupán eszközei a terrorista csoportnak, miközben közel sem valósul meg az az ideál, amelyért mindent felrúgtak.

Úgy tűnik, ha sikerül csillapítani az emberek kulturális megsemmisítéstől való félelmét, és megmutatni, hogy milyen óriási szakadék húzódik a terroristák által tett ígéret és a valóság között, akkor elkerülhető, hogy potenciális terroristák radikalizálódjanak. Ennek okán születtek az úgynevezett “de-radikalizációs” programok, amelyek konkrét lépésekbe átfordítva érik el, hogy veszélyeztetett emberek ne a társadalomtól való elszakadás útját válasszák.

Ha tetszett a cikk és szeretnél hasonlóan érdekes témákról olvasni, kövess minket a Facebookon!

Forrás

NAV

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük