Sorting by

×

Kicsit döcögősen, de megérkezett a tavasz

Vasárnap és hétfőn is felhőtlen égbolt, derült, frontmentes idő lesz jellemző szerte az országban. Egy szó mint száz, kicsit döcögősen megérkezik végre a tavasz, de azért ne üljön fel a szikrázó napfény látszatának, mert ha ablakot nyit azonnal érezheti, hogy egyenlőre, még némi átverés van a dolog ban. 

A hét utolsó napján

Fokozatosan mindenütt DK-ire fordul a jellemzően gyenge légmozgás. Az északnyugati megyékben fújhat élénkebb szél. Éjszakánként napról-napra gyengülő fagyra van kilátás, és a nappali hőmérséklet is fokozatosan emelkedik. Vasárnap a déli tájakon már elérheti, hétfő délután pedig már többfelé meg is haladhatja a +10 fokot.

A hőmérséklet jellemző átlaga (oC):

vasárnap reggel -8 – -2,

vasárnap délután +7 – +10,

A folytatásban

Hétfő reggel -4 – +1, hétfő délután délnyugaton +13, északkeleten +9 fok körül alakul.

– Kedden előreláthatólag változó vastagságú, magas szintű, fátyolfelhőzet sodródik az ország fölé, és szűrheti jelentősen a napsütést. Csapadék nem várható. Tovább emelkedik a hőmérséklet. Délutánra bőven +10 fok feletti maximum hőmérséklet valószínű.

– Szerdára egy ciklon érkezése körvonalazódik, mely véget vet az addigi eseménytelen időjárásnak. Növekvő előrejelzési bizonytalansággal, de szeles időre van kilátás átmeneti erős felhősödéssel, észak felől terjeszkedő, szórványos, mérsékelt esőkkel, záporokkal, majd szakadozó felhőtakaróval.

– Csütörtökön, pénteken – még jelentős bizonytalansággal, de – lehűlés valószínűsíthető élénk széllel, változó felhőzettel, átmeneti napos időszakokkal, illetve esetenként hószállingózással, vegyes szitálással.

– Az ezt követő pár napban, továbbra is jelentős bizonytalansággal, de visszatérhet a télies hőmérséklet.

Biometeorológia

Vasárnap: anticiklon tartja távol tőlünk az időjárási frontokat. A hajnalonkénti erős fagy miatt a szív- és érrendszeri betegek panaszai fokozódhatnak. Vérnyomás emelkedés, szívritmuszavarok, a koszorúér betegeknél mellkasi nyomás jelentkezhet. A meszes (sclerotikus) agyi erek véráramlása is romlik. Ez szédülést, egyensúlyzavart, hányingert okozhat. Öltözzünk rétegesen, csalóka a napsütés, a nappali órákban is alacsony marad a hőmérséklet. Megfelelő öltözetben ideális idő várható szabadtéri programokhoz, kertészedéshez, kiránduláshoz.

(Eumet)

 Kapcsolódó

tavasz

átver
A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.