Kiderült, jól működik a vakcina-mix - Hajrá! - Városi Kurír

Sorting by

×

Kiderült, jól működik a vakcina-mix – Hajrá!

Megjelent egy spanyol tanulmány a COVID-19 vakcinák keveréséről. A szerzők azt állítják, hogy nagyon biztonságos és hatékony  a vakcina-mix, azaz például  második ként Pfizer (PFE.N) vakcina beadása olyan embereknek, akiket első lépcsőben AstraZenecával oltottak. 

Hirdetés

Nem várt eredmény

A spanyol állami III Károly Orvostudományi egyetem  által  jegyzett tanulmány megállapította, hogy az IgG antitestek jelenléte a véráramban 30 és 40-szer nagyobb volt azoknál az embereknél, akiket másodjára  Pfizerral oltottak  mint a kontrollcsoportban, akik csak AstraZenecát kaptak.

A semlegesítő antitestek jelenléte a Pfizer-dózis után hétszeresére nőtt, és ez lényegesen több, mint a második AstraZeneca lövés után megfigyelt duplázó hatás.

Körülbelül 670 18-59 év közötti önkéntes vett részt a vizsgálatban, akik közül körülbelül 450 kapott Pfizer-dózist.

A résztvevők mindössze 1,7% -a számolt be súlyos mellékhatásokról, amelyek csak fejfájásra, izomfájdalmakra és általános rossz közérzetre korlátozódtak – mondta Dr. Magdalena Campins, a vizsgálat egyik vezetője.

“Ezek nem olyan tünetek, amelyeket komolynak lehet tekinteni” – mondta.

 

vakcina-mix

Nem csak a  spanyol vakcina-mix eredmények  biztatóak

Egy brit “mix-and-match”, (párosító) tanulmány első eredményei a közelmúltban azt mutatták, hogy a Pfizer vakcinával oltott emberek, majd egy adag AstraZeneca vagy fordítva, nagyobb valószínűséggel jelentettek enyhe vagy mérsékelt tüneteket, például fejfájást vagy hidegrázást. mint ha kettőt azonos típusú kapnának. Az immunválaszokra vonatkozó adatok a következő hónapokban várhatók.

“A mai eredmények alátámasztják azon betegek oltásának lehetőségét, akik az első adagot kapták az AstraZenecától, de a döntés nem ennek a vizsgálatnak a nyomozóin múlik” – mondta Jesus Antonio Frias, a III. Károly egyetem klinikájának igazgatója.

Érdemes kiemelni,  a tényt:

szinte senki nem számított arra, hogy a néhány oltási mellékhatáson kívül más problémát nemokoz a megfontolt vakcina-mix alkalmazás a védekezésben.

Forrás

No és a Sinopharm?

Az Egyesült Arab Emirátusok bejelentette, hogy legalább hat hónappal a második oltás után egy harmadik, emlékeztető oltást is felajánlanak a Sinopharm-vakcinából – írja a The National. Az országban december elejétől oltanak Sinopharmmal, így az első oltottak már június végétől megkaphatják a harmadik dózist a kínai vakcinából.

Az idősek és a krónikus betegek elsőbbséget élveznek majd az oltási sorban.

Az országban korábban már vizsgálták a harmadik dózis beadásának szükségességét a kínai vakcina 3. fázisú tesztelése során, hogy kiderüljön, milyen immunreakciót vált ki az emlékeztető oltás. Pár napja Bahrein is bejelentette, hogy a második után hat hónappal a kiemelt kockázatú csoportokba tartozóknak, 12 hónap után pedig a lakosság többi részének is harmadik oltást adnak be a Sinopharmból.

Kapcsolódó

 

 

vakcina-mix

Hirdetés
átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.