Kiderült, mit próbált eltitkolni a kecskeméti önkormányzat Orbán vejének ügyében

Tiborcz István üzlettársa tartja karban az Elios által feltett lámpákat. És persze Orbánnak is tudnia kellett veje gyanús sikereiről, hiszen a szoros felügyelete alatt álló fejlesztési tárca segítette Tiborcz érdekeltségét.

Több ellenzéki párt fogott össze annak érdekében, hogy megszerezzék azokat a szerződéseket, amelyeket egyes önkormányzatok kötöttek az egykor Orbán Viktor veje, Tiborcz István érdekeltségébe tartozó Eliosszal a közvilágítás felújítására. Kedden az e célból alakult árnyékbizottság Kecskeméten próbált betekinteni az iratokba, ám ezt az önkormányzat megakadályozta.

A kecskeméti projekt második üteme szerepel a 24.hu birtokába jutott OLAF-jelentésben, amelyből kiderül, hogy az Elios milyen feltételekkel nyerte el a projektet és az is, hogy Tiborcz István üzlettársa végzi a karbantartást.

A közbeszerzés előkészítését, beleértve az előzetes tanulmány megírását a Tender-Network Zrt. végezte, amely Tiborczék első ilyen jellegű munkájánál, Hódmezővásárhelyen nemcsak az önkormányzatnak, hanem az Eliosnak is végzett projektmenedzseri feladatokat. A lehetséges ajánlattevők körét ezúttal is igen szűkre szabták a kiírásban szereplő feltételek.

Az önkormányzathoz (látva az elvárásokat, nem meglepő módon) egyetlen ajánlat érkezett, az Eliostól, a szerződést pedig 2014. április 22-én meg is kötötték mindkét ütemre.

A projektmenedzsmenttel azt az Eupro Kft.-t bízta meg az önkormányzat, amely Tiborcz üzlettársának, Hamar Endrének a tanácsadó cége. A kecskeméti karbantartási szerződéseknél felbukkan egy másik Hamar-cég is, a Sistrade, amely a kivitelezési szerződést kötő Polár Stúdióval együtt látja el a feladatot.

Orbánnak tudnia kellett veje gyanús sikereiről

Más csak azért is, mert a kormányfő szoros felügyelete alatt álló fejlesztési tárca segítette Tiborcz érdekeltségét.

Népszava szerint hiába mondta egy hónapja Orbán Viktor, hogy ő nem foglalkozik üzleti ügyekkel, több jel utal rá, hogy mégis. Az OLAF-iratok  szerint ugyanis a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM), korábban pedig a tárca által felügyelt ügynökség volt az irányító hatósága a pályázatoknak, amelyeken sokat nyert az Elios.

Márpedig Eleni Kounalakis, az Egyesült Államok volt budapesti nagykövete azt állította könyvében, hogy a kormányfő hetente végigvette a fejlesztési miniszterrel, Németh Lászlónéval az éppen folyamatban lévő tendereket, ők döntöttek arról, „melyik pályázatok nyerjenek”. 2015-ben ezt Orbán Viktor  maga is elismerte. “Ez ma is így van, a folyamatnak ez a törvényes rendje, csak a miniszter személye változott. A különböző irányító hatóságok megteszik javaslataikat, és évek óta a kormány fejlesztési kabinetje hozza meg a döntéseket, amelyeket jóváhagyásért bevisznek a kormány elé.”

Az ügy eddig nyilvánosságra került irataiból kiderül, hogy az Orbán szoros felügyelete alatt álló fejlesztési minisztérium, illetve ügynöksége ugyanazzal a trükkel segítette Tiborcz István volt érdekeltségét.

Országszerte Tiborcz István barátja biztosítja a fényt

Úgy tűnik, nemcsak a közvilágítás korszerűsítése, hanem az üzemeltetése is óriási üzlet Magyarországon. Legalábbis erre utal, hogy a miniszterelnök vejéhez, Tiborcz Istvánhoz köthető Elios-botrány egyik főszereplője – Tiborcz jó barátja és üzlettársa –, Hamar Endre cége hetven településen üzemelteti a közvilágítási rendszert – derítette ki a Magyar Nemzet. A Sistrade Kft. – amellyel szemben az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) jelentésében konkrét vádiratot fogalmazott meg – 13 megyében látja el a világítási rendszerek karbantartását.

A Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal (MEKH) honlapján megtalálható dokumentumok szerint hat fideszes megyeszékhely: Pécs, Szolnok, Kecskemét, Tatabánya, Szekszárd és Zalaegerszeg tartozik Hamar Endre cégéhez. Továbbá gyakorlatilag a felcsúti közös önkormányzat összes települése is leszerződött a Sistrade Kft.-vel: Orbán Viktor két kedvenc faluja, a kisvasúttal is összekötött Felcsút és Alcsútdoboz mellett Bicske és Csabdi is. Utóbbi település érdekessége, hogy egyben Tiborcz István lakhelye is, ahol a Tiborcz-tanya található. Hamar Endre cége a szintén a felcsúti körzethez tartozó Vértesacsán 2015 januárjától végzi a lámpák karbantartását, de a Sistrade itt közvilágítási tenderterv készítésére is tett ajánlatot.

(Forrás: 24.hu, Népszava, Magyar Nemzet)

Kapcsolódó:

Tiborcz-történet Ablak-Zsiráf-egyszerűséggel – ezt mindenkinek látnia kell!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük