Kiderült, milyen virtuális hadsereget hozott létre a Fidesz

Nem túl okos, de nagyon hatékony Facebook-szörnyet hozott létre a Fidesz, ami saját aktivistáit is szigorúan ellenőrzi, hogy még több like-ot és megosztást préseljen ki belőlük.

A 444-nek mutatta meg a szervezet egyik tagja azt az egész országot lefedő hálózatot, amivel a Fidesz a Facebookon is meg akarja nyerni a választást.

A Fidesz pártközpontjából küldenek ki lejárató mémeket, amiket civilnek álcázott csoportokban kell tovább osztani.

A legmeglepőbb a párt munkatársainak és az aktivistáknak az állandó ellenőrzése, ha nem osztják elég hatékonyan és lelkesen a propagandát, azonnal figyelmeztetik őket.

Nem fizetett trollhadseregről van szó, a korlátlannak látszó anyagi források ellenére a Fidesz jutalmazás helyett a központi üzenteket osztó aktivisták és az őket irányítók lelkesedésére épít. Ez a lelkesedés viszont csökken, jóval kevesebb már a Fidesz aktivistája, mint eddig.

2017 májusában a Fidesz pártközpontjának kérésére a párt minden képviselőjének és képviselőjelöltjének a csapatából le kellett adni egy nevet „virtuális munkatárs” pozícióra. Először azt mondták, hogy nincs jelentősége a posztnak. De alig telt el egy hónap, minden megnevezett munkatársat berendeltek a Fidesz központba. A „virtuális munkatársakat” (VM-ek) maga a Fidesz-kampányok félistene fogadta, az ember, akiről listát is neveztek el. Ez elsőre egy egynapos tanfolyam volt. Egy része Facebook-képzés volt, a fan page kezelését mutatták be, alapszinten.

Jóval fontosabb volt azonban a Fidesz saját fejlesztésű rendszerének, a CAP használatának betanítása. A CAP egy feladatmegosztó és belső üzenetküldő rendszer. Ezen keresztül van összekötve minden képviselőjelölt, politikai munkatárs, és persze az előbb említett Kubatov-alapkiképzésen átesett összes virtuális munkatárs a nagy központi akarattal. Utóbbiak feladata nemcsak a képviselőjelölt hivatalos Facebook-oldalának a gondozása, hanem a központi utasítások leosztása azok felé az aktivisták felé, akik aztán vagy civilnek álcázott csoportokban vagy saját maguk osztják meg a pártszékházból érkező tartalmakat.

Az utasítás végrehajtását igazolni is kell. Minden esetben határidőt adnak a feladat végrehajtására, általában 1,5-2 napot. És valóban ellenőrzik, hogy ki hajtotta végre a feladatot. Ha nem iskerült megoldani, sms-ben jön a figyelmeztetés.

A VM-eknek létre kell hozni a helyi aktivistákból titkos csoportot is, akiknek tovább kell osztani a központból jövő feladatokat, milyen posztokat kell megosztani, lájkolni vagy kommentelni. Előírás volt, hogy ezeknek a csoportoknak a létszáma most januárra már legalább 60 fős legyen, képviselő-jelöltenként.

(Forrás: 444)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük