„Kiemelt nemzetgazdasági” handabanda, hazudozás

Még az elmúlt átkos 8 évben hoztak valami jogszabályt a kiemelt nemzetgazdasági jelentőségű beruházások megkönnyítéséről. 2010 óta e területen is elszabadult a pokol.

Kiemelt? Honnan, hova?

Elhibázott volt szerintem az eredeti rendelkezés is: úgy gondolom, hogy a „kiemelt nemzetgazdasági jelentőségű beruházások” különösen alapos előkészítést, körültekintést igényelnének, nem pedig mentesítést például a környezetvédelmi előírások teljesítése alól. De az „átkosban” viszonylag szolidan éltek ezzel a lehetőséggel, és általában vagy legalábbis gyakorta valóban kiemelt jelentőségű beruházásokat könnyítettek meg vele. Akkoriban a döntéshozók tán álmukban sem merték gondolni, milyen lehetőséget adnak az utódok kezébe.

A Fidesz által átvett és „modernizált” jogszabály mára a szabadrablást és a gátlástalan hazudozást teszi könnyebbé. Általában is minden az, aminek a Fidesz akarja…

„Kiemelt nemzetgazdasági jelentőségűnek” mondanak ma mindent, amit az oligarchia csak megkíván, vagy ami a hatalom „emlékezetpolitikai” céljait szolgálja. A szómágia eszközével élnek: attól lesz valami „kiemelt jelentőségű”, hogy „illetékesek” rámondják…

Abrakadabra

Így lettek „kiemelve” stadionok, felcsúti kisvasút, a Szeged-Csanádi Egyházmegye püspökének Orbán-kompatibilis hobbijai. Mentesült a közönséges beruházások előtti kötelező vizsgálódástól a Szabadság téri, hazug és ocsmány Gábriel, az Alkotmány utcai szégyenletes Trianon-árok. Hasonlóképpen építették át, illetve vissza, 1944-es formájára a Kossuth teret meg a Vértanúk terét is. Ugyanígy szállta meg Orbán és társasága a Budai Várat, és így formálják át a Városligetet is.

Bizony, érdekes volna összeszámolni és egyenként megvizslatni, mi minden lett „kiemelt nemzetgazdasági jelentőségű” – egyszerűen attól, hogy rámondták: Csilicsala bácsi, abrakadabra, ma éjféltől kiemelt vagy, akárki akármit mondjon is… Ha nagyon tiltakoznak, meghosszabbítják legalább Lovasberényig: minél erősebb a tiltakozás, annál nyilvánvalóbb a döntéshozók igaza..!

Kiemelték” a gödi Samsung-beruházást is

Gondolom, így rabolják el a Balatont, meg amit csak akarnak, amit csak megkívánnak.

„Kiemelték” a gödi Samsung-beruházást is, „különleges gazdasági övezetet” létrehozva”. Bármit létrehoznak, a nyelv elbírja… Alkotmányos vagy legalább alaptörvényes megfelelés? – ugyan már.

A vörösingesek nyíltabbak, egyenesebbek voltak, amikor einstandoltak. Áts Feri föltétlenül…

S milyen a véletlen – hát nem csupa ellenzéki önkormányzatot érintenek az új, „közteherviselés” címén elkövetett zabrálások? A főváros tán legtöbb szociális gondját viselő Józsefvárostól elvontak több mint 1 milliárdot, azon felül, amit egyébként is…

De ezzel nincs vége: gátlástalanul folytatódik a rablás. „Kiemelt nemzetgazdasági jelentőségű” lehet, bármi, akár homokra épített, 50 cm magas kilátók sokasága is. Hát még akkor egy józsefvárosi műemlék-épület..!

Az önkormányzatiság lepusztítása gyorsuló ütemben folytatódik: már ahhoz sincs közük, mi épülhet, mi nem a területükön: az állam bármit elzabrálhat, „kiemelhet”, minden ellenszolgáltatás nélkül. S az önkormányzat – különösen, ha ellenzéki – tehetetlenül nézheti akár egy műemléképület tönkretételét, elpusztítását is.

Igen: tehetetlenül. Hacsak nem próbálnak segítséget kérni választóiktól, az Orbán-uralom sértettjeitől.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük