Sorting by

×

Kihez, mihez kötődnek az egyszemélyes törpepártok?

A címben feltett kérdéssel, amely az egyszemélyes törpepártok identitását, kötődését vizsgálja, foglalkozott a hvg 360. Alább a cikk legérdekesebb részeit szemlézzük.

Kiknek jó a létük?

Indulásuk az ellenzéki szavazók elbizonytalanítását és megosztását szolgálja – mondta Márki-Zay Péter ellenzéki miniszterelnök-jelölt a ringbe szálló kis pártokról, és hasonlóan vélekednek szakértők is, akik szerint várhatóan kormánykritikus választóktól érkeznek a rájuk leadott, de minden bizonnyal elvesző szavazatok.

A klasszikus pártszervezet nélküli, nem alulról építkező, hanem kizárólag egy politikus köré épülő alakulatok mégsem egyszerű kamu pártok. Van programjuk, honlapjuk és egy (maximum két) ismert arcuk, s céljuk nem a kampánypénzek lenyúlása. Bár vezetőik motivációi jócskán különböznek, mindannyian hangsúlyozzák, hogy nem a Fidesz szekértolói – kommunikációjukban viszont kivétel nélkül többet gyepálják az ellenzéket, mint a kormányt.

Mit akar Gattyán?

Bár Gattyán nyílt levélben igyekezett deklarálni, hogy ő is kormányváltást szeretne, homályos digitalizációs programjánál talán fontosabb, hogy többnek mutassa magát, mint virtuális szexszolgáltató cégek tulajdonosa, és bekerüljön a NER-rel üzletelő (vagy legalábbis a hatalom által békén hagyott) vállalkozók táborába.

Volner törpepártja nyíltan a kormány mellett ál

A saját alapítójáról és vezetőjéről elnevezett Volner Párt viszont nem taktikázik: több mint százezer követővel rendelkező Facebook-oldalán általában a kormány javaslatait támogatja, egyetlen ismert arca a parlamentben rendre együtt szavaz a Fidesszel. Sőt Orbánéknak kedvező törvényjavaslatokat nyújt be, például azt, ami az ellenzéket közös listára kényszerítette.

A Magyar Gárdából indult, a Jobbik pártlistájának előkelő helyeiről háromszor is mandátumot szerző Volner János a 2018-as pártszakadáskor a Mi Hazánkhoz csatlakozott, de innen is hamarosan távozott, mondván: a „Gárda-nosztalgiából nem lehet megélni”. Alighanem a személyes politikai túlélés motiválja – legalábbis nem lehet tudni arról, hogy a párt működne és képviselőjelölteket toborozna.

Ismerői arra számítanak, hogy a hosszú és nem túl sikeres vállalkozói lét után politikussá lett Volner a választások után eltűnik a közélet első vonalából, ám szolgálataiért kap valamilyen kárpótlást a Fidesztől. Jó néhány adóssággal terhelt cége az eladás után fantommá vált korábban, amiből néhányan azt sejtik, esetleg lehet olyan ügye, amivel a hatalom sakkban tudja tarani.

Varga-Damm Andrea a küldetéstudatos

A szintén a Jobbikból érkezett Varga-Damm Andrea viszont ismerői szerint küldetéstudatból és exhibicionizmusból állt tavaly a párt­alapítók sorába. ReforMerek nevű szervezetének nem túl frappáns, „gyűlölet helyett béke, lopás helyett gyarapodás, káderek helyett szakértelem” szlogenje decemberben 69, januárban már 106 óriásplakáton virított az országban. A HVG kérdésére azt mondta, mindössze 10 millió forintba került az akció, mert miután egy kommentben elpanaszolta, hogy nem kap plakáthelyeket a jobbára Fidesz-közeli hirdetési cégektől, egyiküktől jelentkeztek nála, és 30 ezer forintért megkapta az üres helyek darabját. A politikus szerint mindezt saját zsebéből fizette.

Varga-Dammot Simicska Lajos emberének tartották. Amíg az oligarcha hatalmon volt, számos bizalmi megbízatást kapott, dolgozott Hende Csaba volt honvédelmi miniszternek és a Békemeneteket szervező CÖF-nek is, majd a G-nap után a Jobbikban kezdett politizálni. 88 ezer követővel rendelkező, kevés hirdetési pénzt költő Facebook-oldala az egyik legtöbb lájkot az oltatlanok „diszkriminációja” ellen felszólaló, összeesküvés-elméletbe csúszó posztjával érte el tavaly tavasszal, ami szerint a járványt felfuttatva a Fidesz az ellenzék támogatásával a választások elhalasztásán dolgozik.

A politikus szerint képesek lesznek 71 helyen indulni és bekerülni a parlamentbe, de azt nem árulta el, kik szerepelnek majd a pártlistán. Azt tudni, hogy egy volt KDNP-s politikus, Szalma Botond is – aki 2019-ben hirtelen visszalépett az egységes ellenzék újpesti polgármester-jelöltségétől – a pártot erősíti.

Párt exjobbikosokból/nak

A leginkább politikai pártként működő exjobbikos formáció a Bencsik János független képviselő által alapított Polgári Válasz. Néhány aktív önkormányzati képviselő és polgármester is politizál ebben a jobbközépnek pozicionált pártban, amelyhez csatlakozott a Jobbik egykori elnöke, Sneider Tamás, illetve a MIÉP-ből indult Bana Tibor független országgyűlési képviselő is. Igaz, utóbbi már kiszállt, s a Mindenki Magyarországa jelöltjeként elindult és győzelmet is aratott Körmenden az előválasztáson. Ha bekerül a parlementbe, az LMP-frakcióba ül be.

Hamvay Péter cikke a hvg 360º-on folytatódik.

Kapcsolódó

 

törpepártok

átver
A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.