Kijárási tilalom?

Az utóbbi napok slágertémája a kijárási tilalom volt, amely a “karantén alá helyezik-e Budapestet” gumicsontot váltotta. A kérdésben tovább a legilletékesebb sem hallgathatott, csütörtökön megszólalt a miniszterelnökség is.

Mindent a maga idejében?

“Magyarország Kormánya mindent megtesz a koronavírus-járvány terjedésének lassítása, a magyar emberek egészségének megvédése érdekében, ehhez – az Operatív Törzs javaslatai alapján – kellő időben meghozta és ezután is meghozza a szükséges intézkedéseket- áll a miniszterelnökség közleményében.
A katasztrófavédelmi törvény rendelkezései szerint veszélyhelyzetben, a katasztrófa elhárításához szükséges mértékben és területen a Kormány vezethet be rendkívüli intézkedéseket. A kihirdetett veszélyhelyzettel összefüggésben a hatályos jogszabályok szerint a lakosság közterületi tartózkodására vonatkozó korlátozás, illetve tilalom, mint rendkívüli intézkedés elrendelésére is egyértelműen a Kormány jogosult.”

A polgármester nem rendelhet el kijárási tilalmat

“A jogszabály szerint veszélyhelyzetben a polgármester gyakorolja a települési önkormányzat képviselő-testületének feladat- és hatáskörét. Az önkormányzat képviselő-testületének hatáskörét egyértelműen meghatározza a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló törvény, veszélyhelyzetben ezeket a feladat- és hatásköröket látja el a polgármester, ez azonban nem nyújt jogi alapot arra, hogy a polgármester a települést érintően a lakosság szabad mozgására vonatkozóan kijárási korlátozást, tilalmat rendeljen el. A polgármester veszélyhelyzetben meghozott döntéseinek is minden esetben jogszerűnek kell lennie, az önkormányzati törvényben meghatározott jogokat jóhiszeműen, a kölcsönös együttműködés elvét figyelembe véve, a társadalmi rendeltetésüknek megfelelően kell gyakorolnia. A kormányhivatalok törvényességi felügyeleti eljárása a veszélyhelyzetben meghozott polgármesteri döntésekre is kiterjed, és amennyiben a kormányhivatal jogsértést tapasztal, törvényességi felügyeleti jogkörében haladéktalanul megteszi a szükséges intézkedéseket”- fejeződik be a közlemény.

Figyelve a történéseket, alighanem nem az a valódi kérdés, hogy elrendelik-e a kijárási tilalmat, hanem az, hogy mikor?

Így megy ez máshol:

figyu

2 hozzászólás

 • 2020.03.25 - 18:03
  Közvetlen hivatkozás

  Szerencséje van a fideszneh,hogy még csak ennyi fertőzött van.Ehhez képest az egészségügy padlón van.Háromszáz ember miatt leálltak nincsenek csak életmentő műtétek.A körzetiorvosi hálózat is inog.Ilyen állapotba hozták az országot.

  Válasz
  • 2020.04.02 - 12:34
   Közvetlen hivatkozás

   De a stadionok üresen álló èpitmènyek lettek
   Ezt add össze.
   A százezres fizetèses orvosi dolgozó meg dögöljön meg a munkába,a stadionos meg eltüntek ,hát mièrt nincs ott ahol lennie kène a több milliós havi gázsièrt.
   Úgyis több mèterre lennènek egymástól,hot mèg az ellenfèltöl.

   Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük