Kikötött Barcelonában egy mentőhajó

Kikötött Barcelonában szerdán a spanyol Proactiva Open Arms civil szervezet mentőhajója fedélzetén hatvan emberrel, akiket még a hétvégén mentettek ki a Földközi-tengerből a líbiai partoknál.

A 14 ország különböző ország állampolgárát szállító hajót sem Málta, sem Olaszország nem fogadta kikötőiben.

A katalán kikötővárosban a spanyol vöröskereszt gondoskodik az érkezők elsődleges ellátásáról, akik között öt nő és öt kiskorú is van.

Mindannyian 45 napos rendkívüli tartózkodási engedélyt kapnak Spanyolországban, hogy ezalatt tisztázni lehessen jogi helyzetüket – közölte Jaume Asens barcelonai polgármester-helyettes.

Mintegy két héttel ezelőtt Valenciában ért partot az SOS Méditerranée és az Orvosok Határok Nélkül (MSF) segélyszervezetek által fenntartott Aquarius mentőhajó, és az olasz parti őrség két hajója több mint 600 emberrel, miután nem köthetett ki a közelebbi máltai vagy olasz partoknál.

A spanyol kormány szerint humanitárius vészhelyzet állt elő az Aquarius esetében, amelyben kötelességük volt segíteni, de azt egy rendkívüli alkalomnak tekintik, és a terhek megosztásán alapuló, közös európai megoldást tartanak szükségesnek.

A múlt héten Spanyolország is megtagadta a Mission Lifeline német civilszervezet (NGO) mentőhajójának fogadását, amely így végül Máltán kötött ki.

(Forrás: MTI)

Kapcsolódó:

Az olasz belügyminiszter kitiltja a civil mentőhajókat

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük