Frissítve! Kimeríti a hűtlen kezelést a Red Bull Air Race ingyenes területhasználatának engedélyezése? Most kiderül….

Hűtlen kezelés gyanúja miatt tesz feljelentést a Budavári Önkormányzat a Red Bull Air Race 2015-18. évi rendezvényeinek közterülethasználati kedvezményével kapcsolatban.

Magánrendezvény, mi?

A Red Bull Air Race rendezvénysorozat közterülethasználati díjának elengedésével a számítások szerint 135 millió forinttal károsította meg 2015 és 2018 között az előző önkormányzati vezetés a Budavári Önkormányzatot

jelentette be V. Naszályi Márta polgármester.

Az akkor Dr. Nagy Gábor Tamás vezette Budavári Önkormányzat

magánrendezvényként engedélyezte a Red Bullt Air Race-t, ennek ellenére 90%-os közterülethasználati kedvezményt biztosítottak számukra, arra hivatkozva, hogy ez egy közcélú rendezvény.

Így olcsóbb díjtételt számoltak ki árusításra és a parkolóhelyekre is.

A Red Bull minden alkalommal 5 napra kért, ehhez képest minden évben csak 2 napra kapott engedélyt

Ez azt jelenti, hogy 5 nap helyett csak 2 napi közterületi díjat kellett fizetnie és a további napokon engedély nélkül foglalta el a 29 ezer négyzetméternyi közterületet. A rendezvény több helyen nem biztosította a menekülőutakat és a megfelelő átjárást sem.

Automatikus kedvezmény….

A négy alkalom közül háromszor nem kellett kérnie közterülethasználati kedvezményt a Red Bull Air Race-nek, mert azt automatikusan megkapta a Nagy Gábor Tamás által vezetett önkormányzattól.

Az előző Önkormányzat számításai szerint

évi 39 millió forint kedvezményt adott a Red Bullnak.

A jelenlegi vezetés számításai szerint,

ami figyelembe veszi azt, hogy a Clark Ádám tér és a Szilágyi Dezső téren árusítás is folyt, a kereskedelmi célúnak minősítése esetén fennálló díjkülönbözet 135 millió forint.

Ha az egész rendezvényt kereskedelmi célú eseményként vesszük alapul, minden közterület használata a vásárokra vonatkozó magasabb díjtétel szerint 577 millió forint

– mondta V. Naszályi Márta.

A polgármester hozzátette: a Budavári Önkormányzat új vezetése nem ad ilyen típusú kedvezményeket, támogatásokat reklámcélú rendezvényekre. Az idei március 15-ei vári rendezvényre is egy olyan megállapodást terveztünk, ahol azon felül, hogy ki kellett volna fizetni a közterülethasználati díjat, kikötöttük, hogy a kiállítók minimum 10%-át helyi vállalkozók, kereskedők alkossák. V. Naszályi Márta hozzátette:

ami eddig kerületi szinten folyt 2015 és 2018 között “kicsiben”, arra kell számítanunk most augusztusban, fővárosi szinten.

A polgármester szerint úgy tűnik, a kormány megijedt,

ezért törvényt kezdeményezett Budapest legjelentősebb közterületeinek és teljes világörökségeinek területeinek kisajátítására augusztus 15. és 25. között.

V. Naszályi Márta éppen ezért kezdeményezni fogja, hogy az augusztusi rendezvénysorozat vezetősége üljön le tárgyalni a Budavári Önkormányzat vezetésével.

“Ha már ingyen oda kell adnunk közterületeinket, legalább annak adhassunk hangot, hogy mi a jó a kerületieknek”.

Frissítve!

A Fidesz közleményt adott ki a fentiekkel kapcsolatban:

“….Néha hosszabb távúak a megtérülések, és sokszor a lakosságnál, illetve a vállalkozói vagy turisztikai szektorban jelentkezik a haszon. A Red Bull rendezvény által a magyar államháztartás megközelítőleg 5 milliárd forintos adóbevételhez jutott, nemzetgazdasági szinten pedig a turizmus, vendéglátás és egyéb bevételek megközelítették a 20 milliárd forintot. Az országimázs és a Budapest Brand építéséhez is hozzájárult, a világbajnoki futam televíziós közvetítéseit több mint 17 millió néző látta világszerte…..”

rémhír

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük