Kína üzent Karácsonynak: „fényes nappal nem illik kritizálni egy másik ország belügyeit” - A főpolgármester válaszolt.... - Városi Kurír

Sorting by

×

Kína üzent Karácsonynak: „fényes nappal nem illik kritizálni egy másik ország belügyeit” – A főpolgármester válaszolt….

A kínai nagykövetség sajtószóvivőjét sokkolta Karácsony Gergely szombati, a Fudan Egyetem elleni tüntetésen elmondott beszéde, amire a követség hivatalos Facebook-oldalán így reagált:

Hirdetés

„Fényes nappal nem illik kritizálni egy másik ország belügyeit”

− a diplomata, aki csaknem egy évtizede él Magyarországon, sérelmezte a főpolgármester beszédében hallott kulcsszavakat, a „Tienanmen téri tüntetéseket”, „demokráciát”, „emberi jogokat” és „értékeket”, szerinte „ezek a szavak teljesen bemocskolják Kínát”.

„Kína az, ami. Bárki, aki nem tesz úgy, mintha aludna, vagy szelektív vakságban szenvedne, az láthatja Kína valóságát. Közismert, hogy Kína ragaszkodik az emberiség közös értékeihez: a békéhez, a fejlődéshez, a tisztességhez, az igazságossághoz, a demokráciához és a szabadsághoz.”

A kínai−magyar barátságra támadó szavak

A kínai követség szóvivője szerint Karácsony a beszédével rátámadott egyrészt a kínai politikai rendszerre, másrészt pedig arra a kínai−magyar baráti együttműködésre, amelynek az alapja a kölcsönös tisztelet.

„Bár a polgármester többször is elmondta, hogy nem Kínát vagy a kínai népet vette célba, mindezek a szavak és cselekedetek az ideológiai ellentétek és ellenségeskedések egyértelmű felbujtásának tűnnek a tények ismeretében”

– olvasható az angolul vasárnap este kiadott közleményben. A diplomata szerint a néhány nappal ezelőtti köztérátnevezéseket is nehéz úgy érteni, mintha azok nem egyértelműen Kínára és a kínai emberekre céloztak volna – írta a Telex.

Baráti jó tanácsok

A Facebookon megosztott hivatalos közlemény végén a kínai követség szóvivője tanácsokkal látja el Karácsony Gergelyt azzal kapcsolatban, hogy hogyan legyen jó polgármester. Ezek lényege nagyjából a következő:

 • Tegye azt, amit egy polgármesternek tennie kell: éljen a budapesti polgárok bizalmával.
 • Maradjon objektív és észszerű, azaz ne engedje, hogy a „saját önző érdekei” félrevigyék, inkább munkálkodjon a kínai és a magyar nép barátságának erősítésén.
 • Viselkedjen úriemberként.

Vasárnap késő este a kínai nagykövetség honlapján kínai nyelven is megjelent egy hasonló közlemény.

Igaz, a fordítóprogram szerint ez egy keményebb szöveg, amelyben olyasmik szerepelnek például, hogy:

„Ez durva beavatkozás Kína belügyeibe, és szándékos kísérlet a két nép közötti baráti és kölcsönösen előnyös együttműködés aláásására, ami összeegyeztethetetlen a mindenki számára előnyös együttműködés korának trendjével. Határozottan tiltakozunk ellene, határozottan ellenezzük és szigorúan elítéljük.”

Karácsony Gergely szintén a Facebookon reagált:

“Ismét bebizonyosodott: a közösség ereje meghátrálásra kényszeríti még Európa legerőszakosabb, legcinikusabb, legönzőbb kormányát is. Az első győzelem tehát megvan, nem egyik, vagy másik politikus győzelme, hanem a közösség erejének győzelme, a tiétek. Folytatása következik… (…)

Tudomásul veszem, ha a kínai követség sajtószóvivője a belügyeikbe való beavatkozásnak veszi, ha olyan szavakat használok, mint „demokrácia”, „jogállam”, „emberi jogok”. De mivel én ezekben hiszek, ezeket fogom használni ezután is.

Az persze érthető, ha Kína a saját politikai-gazdasági befolyásának növelése érdekében cselekszik, az az elfogadhatatlan, ha a magyar kormány Magyarország érdekei helyett szintén a kínai politikai-gazdasági befolyásszerzést szolgálja ki. Ezért mondtam:

mi nem a kínai emberek ellen tüntettünk, hanem Magyarország szuverenitásának sunyi kiárusítása ellen.

Kapcsolódó

 

kína

Hirdetés
átver

4 hozzászólás

 • 2021.06.07 - 10:36
  Közvetlen hivatkozás

  Nagyra becsülöm a kínai népet, szorgalmas, tehetséges, kitartó. Nem hiszem, hogy ha Orbán bukik, az új kormány ne törekedne jó kapcsolatokra Kínával és az oroszokkal, de Kínának és az oroszoknak is tudomásul kell venniük, hogy egy másféle értékrend alapján fognak politizálni, kleptokráciából remélhetőleg átmegyük a demokráciába. Mi most ezért küzdünk, ebben a Fudan csak egy gumicsont, ami azonban sokba kerülne nekünk, ezért – ha lehet – le kell állítanunk. Az ellenzékiek nagy részének, szerintem az böki a csőrét, hogy mi fizetjük a számlát, kínai hitelből, kínaiakkal épülne, kínaiaknak, a mi diákjaink kárára. Úgy vélem, ez a konstrukció védhetetlen, és ez a lényeg, ez az, amit Kínának meg kellene értenie. És valószínűleg érti is, csak hát neki jobb lett volna az orbáni felállás. Ingyen terület, befektetési lehetőség, haszon, naná!

  Válasz
 • 2021.06.07 - 10:59
  Közvetlen hivatkozás

  Az előttem lévő mindent átfogóan megírt, annyit tennék hozzá, hogy a kormányosak ez a végjátéka, mivel felfedte, hogy egy teljesen értelmetlen konstrukciót szándékozik Kínával kialakítani. Mivel semmi racionalitás nincs benne, ezért ez két jellemzőt mutat fel: 1. bekövetkezett a kormányzásban a kontárság, ami a hosszú kormányzás velejárója egy francia tudós szerint, ezért 2 ciklus után nem szabad egy kormányt újra vakásztani, mert nem tud megújulni 2. valószínű, hogy hazánknak hitelre van szüksége és ilyen egyetemi álca mögé bujtatják el a hitelcélt, hiszen az EU-s kedvező hitellel meg nem él a kormány, mert fél a vizsgálattól, hiszen nem csatlakozott az Európai Ügyészséghez,ennyi a lényeg, mert ekkora blődséget,minden logika nélkül csak úgy lehet megítélni, hogy elfáradt Orbán a nagy harcban..

  Válasz
 • 2021.06.29 - 21:40
  Közvetlen hivatkozás

  Ha nincs kínai elnyomàs, akkor mi van egészen az USA ig majdnem minden màsodik orszàg nekik van eladosódva. Haza vàgtàk termelésükkel és silàny minőségű termékeikkel az összes orszàg piacàt. Menj be egy boltba és vàlasz egy tetszés szerinti terméket, az tuti Kínai. Valamint környezetvédelmi kàrok legfőbb okozói és ezt vétózza Magyar Kormàny, csak is gratula érte

  Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.