Kína visszavág az Európai Uniónak? - terítéken az emberi jogok - Városi Kurír

Sorting by

×

Kína visszavág az Európai Uniónak? – terítéken az emberi jogok

Bekérette a kínai külügyminisztérium az Európai Unió pekingi nagykövetét kedden, hogy hivatalos panaszt tegyen az északnyugat-kínai Hszincsiangban kifogásolt emberi jogi kérdések kapcsán kivetett brüsszeli szankciók miatt,  ezek azok a szankciók amelyeket mint emlékezetes a magyar külügyminiszter  először a “teremeben” aláírt, majd a sajtó előtt támadott.

Hirdetés

Kína oda dörrent

Csin Kang kínai külügyminiszter-helyettes közleményében felszólította az Európai Uniót, hogy

“ismerje el hibái súlyosságát és orvosolja őket”

– megismételve a külügyminisztérium hétfői állásfoglalását, amelyet a brüsszeli szankciókra válaszul kivetett szankciók kihirdetésekor tettek közzé.
Peking hétfő este tíz uniós tisztségviselőt és négy intézményt sújtott szankciókkal válaszul arra, hogy az unió négy kínai tisztségviselőt és egy jogi személyt szankcionált a Hszincsianggal kapcsolatos emberi jogi kérdésekre hivatkozva.

“Hazugságok és álhírek”

Csin Kang keddi közleményében elítélte az általa egyoldalúnak tartott szankciókat, amelyek szerinte hazugságokon és álhíreken alapszanak.
Joseph Borrell az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője hétfőn sajnálatosnak és elfogadhatatlannak nevezte Peking válaszintézkedéseit. Elmondta: Brüsszel azt szeretné, ha Kína felhagyna konfrontatív politikájával és elkötelezné magát az emberi jogokról folytatott párbeszéd mellett.
Nemzetközi jogvédő szervezetek szerint az északnyugat-kínai Hszincsiangban az 1,8 milliót is elérheti azoknak az ujguroknak és más, muszlim vallású kisebbségekhez tartozó embereknek a száma, akiket a helyi kormányzat akaratuk ellenére átnevelő táborokba zárt, és gyárakban vagy a földeken dolgoztat. Egyes beszámolók szerint az érintett kisebbségek tagjaival szemben kényszersterilizációt is alkalmaznak, a különböző intézkedések során pedig családokat szakítanak szét, a szüleiktől elszakított gyermekeket állami nevelőotthonokban helyezik el. Peking álláspontja szerint a Hszincsiangban fenntartott központok önkéntes alapon biztosítanak képzéseket azok számára, akiknek az életére “hatással volt a terrorizmus és a radikalizmus”.

Kína, emberi jogok

Duplikált Szijjártó

Szijjártó Péter szerint ilyen stratégiai döntést legalább az állam- és kormányfőknek kellene meghozniuk, mert most életeket kell menteni és ilyen döntések után soha semmi sem változik -mondta nem sokkal azt követően, hogy ő maga is hozzájárult a szankciós listához. (Városi Kurír)

Kína, emberi jogok,

 

Hirdetés
átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.