Kínában és Indiában is jobb a levegő, mint Magyarországon

A legtöbb európai uniós tagország nem teljesíti a közösség levegőminőségi standardjait. Egyes kelet-európai országokban – így Magyarországon – pedig a légszennyezettségi helyzet még a kínainál és indiainál is rosszabb – ismerteti az Európai Számvevőszék (ECA) jelentését a Portfolio.hu.

Évente 400 ezer korai halál

A rossz levegőminőség miatt naponta több mint ezer európai hal meg idő előtt. Tízszer több, mint közlekedési balesetben.

Az évente mintegy 400 ezer, a légszennyezettséggel összefüggő korai haláleset fő okozója a jelentés szerint is a részecskeszennyezés vagy kisméretű szálló por, a nitrogén-dioxid és a talajközeli ózon.

A jelentés szerint Bulgária, Csehország, Lettország és Magyarország lakossága még a kínai és indiai embereknél is több egészséges évet veszít a légszennyezettség miatt. Ez 1,8 elveszett egészséges évet jelent száz lakosra vetítve Magyarországon, ami több mint kétszerese az EU átlagának.

Magyarország ellen 2008-ban kötelezettségszegési eljárás is indult

A légszennyezettség jelenleg a legnagyobb környezeti kockázat az egészségre nézve az Európai Unióban.

Az ECA ugyanakkor arra is figyelmeztet, a helyzet helyenként még a jelentésében becsültnél is súlyosabb lehet, mivel a mérésekre nem feltétlen a megfelelő helyszíneken kerül sor.

A légszennyezettségi határértékek túllépése és a megfelelő intézkedések hiánya miatt a Európai Bizottság májusban hat uniós tagállamot – köztük Magyarországot – citált az Európai Bíróság elé, amely súlyos bírságot is kiszabhat az országokra. Magyarország ellen 2008-ban kötelezettségszegési eljárás is indult.

(Forrás: 444)

Magyarországot is bíróság elé viheti az Európai Bizottság a magas légszennyezettség miatt

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük