Sorting by

×

“Amit akartunk, meg tudtuk nézni” – Kínában vizsgálódott az OGYÉI

A Sinopharm kínai gyógyszergyártó koronavírus elleni vakcináinak gyártási folyamatait ellenőrizték Pekingben az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-Egészségügyi Intézet (OGYÉI) szakértői – mondta el az MTI-nek szombaton telefonon nyilatkozó Lukács Ferenc, az Intézet Hatósági Ellenőrzési Főosztályának vezetője.

A vizit

Az OGYÉI szakértői azért látogattak Pekingbe, hogy a gyógyszerkészítmények helyes gyártási körülményeit ellenőrző, úgynevezett GMP (Good Manufacturing Practice – Jó gyártási gyakorlat) inspekciót végezzenek a Sinopharm leányvállalataként működő China National Pharmaceutical Group (CNBG) koronavírus elleni oltóanyagának gyártására kialakított üzemében.

Lukács Ferenc, Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-Egészségügyi Intézet (OGYÉI) Hatósági Ellenőrzési Főosztályának vezetője elmondta, hogy a tavaly májusban átadott gyárban az ellenőrzést végző magyar szakértők végignézhették a teljes gyártási folyamatot, továbbá rendelkezésükre bocsátották a gyártásról szóló, teljes dokumentációt is. A főosztályvezető méltatta a CNBG részéről irántuk tanúsított, nyitott hozzáállást.

“Amit akartunk, meg tudtuk nézni”

– húzta alá.

Ez a tutiságos….!?

A vakcina szállításával kapcsolatban feltett kérdésre a szakértő elmondta:

a 2 és 8 fok közötti hőmérsékleten tárolható oltóanyag szállítása hőmérsékletkontrollal megoldható, a biztonságos szállítás így könnyen garantálható.

Lukács Ferenc hangsúlyozta:

a vakcina gyártása egy modern gyárban, biztonságos körülmények között történik, az ellenőrzés során a magyar szakértőknek csupán olyan, apróságokat érintő észrevételeik voltak, amelyek a készítmény minőségét nem befolyásolják.

Siess OGYI!

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön elmondta: a magyar kormány gyakorlatilag már megállapodott a Sinopharmmal a vakcinabeszerzésről, az első adag szállításának – amely akár egymillió is lehet – az időpontja a magyar gyógyszerészeti hatósági engedélyezés gyorsaságától függ.

A Sinopharm oltóanyaga december 30-án kapta meg a feltételes piaci engedélyt Kínában,

amely alapján a 18 és 59 év közötti korcsoportba tartozók körében alkalmazzák az országban.

Az engedélyt azt követően adták meg a kínai egészségügyi hatóságok, hogy a gyártó közölte:

a klinikai tesztek harmadik fázisából származó eredmények időközi elemzése alapján a szer 79,34 százalékos hatásossággal nyújt védelmet a koronavírus-fertőzéssel szemben.

Vágó istván közösségi oldalán ennyit fűzött hozzá:

“Gulyás Gergely szerint

“az első adag kínai vakcina szállításának az időpontja a magyar gyógyszerészeti hatósági engedélyezés gyorsaságától függ.”

Ha ez így van, akkor nagy a baj. Egy normális országban inkább attól függ, hogy a hatóság hatékonynak és biztonságosnak tartja-e.”

pásztor

átver

Egy hozzászólás itt: ““Amit akartunk, meg tudtuk nézni” – Kínában vizsgálódott az OGYÉI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.