Connect with us

Kerítésen innen

Kínaiul is „csak a Fidesz”, az orosz tacepao még a spájzban érik?

Kínaiul is "csak a Fidesz", az orosz tacepao még a spájzban érik?
Megosztás

Iksz, az iksz! Ebben rém multikulti a regnáló kormánypárt. Pár nappal ezelőtt az interneten felütötte a fejét egy kínai nyelven írt levél, amiben többek között szerepelt egy fotó a párt főpolgármester-jelöltjéről, Szentkirályi Alexandráról, valamint egy útmutatónak kitöltött szavazólap, amin előre beikszelték a szavazatokat, amikkel a Fideszt lehet támogatni.

A megfogalmazásban a hazánkban állomásozók segédkeztek?

A 2022-es népszámlálás hivatalos adatai szerint Budapesten 98 319 külföldi állampolgár él, a teljes külföldi népesség nagyjából 15 százalékát pedig a kínai származásúak teszi ki a Központi Statisztikai Hivatal szerint. (A KSH szerint aki kettős állampolgár, az magyar állampolgár.) Három kerületben lakik hivatalosan több mint ezer kínai állampolgár,

  • a tizedikben,
  • a tizenharmadikban és
  • a nyolcadikban.

Ezért talán annyira nem is meglepő, hogy a közelgő választások előtt a Fidesz–KDNP feltételezhetően nem akarja mindenféle tájékoztatás nélkül hagyni ezt a közösséget. Az alábbi levél egy nyolcadik kerületben élő kínai állampolgárhoz érkezett meg, a borítékon nem volt feladó, csak egy QR-kód.

A Telex „lefordítóprogramozta”

A levél első felében Szentkirályi Alexandra egy rövid bemutatkozás után arról beszél, hogy Hszi Csin-ping nem olyan rég egy „történelmi” látogatást tett az országban, és a magyarok számára mindig is különleges fontosságú volt a barátság a kínai emberekkel. Szerinte amióta a Fidesz a kormányzó párt Magyarországon, a két ország közötti viszonyok folyamatosan javultak.

A kormánypárt mindig is meleg üdvözlettel fogadta azokat a kínai barátokat és üzletembereket, akik az országba érkeznek, és ez továbbra is fontos lesz a Fidesznek.

Sajnálatát fejezi ki, hogy Budapestet az ellenzék irányítja, ezért a város fejlődése rossz irányba tart. Kaotikus a közlekedés, mindenhol szemét van, a városháza pedig a korrupció melegágya. Ennek meg kell változnia,

ezért Szentkirályi Alexandra arra kéri a kínai állampolgárokat, hogy szavazzanak rá, arra, aki Budapest „egyik nagyon sikeres időszakában” a polgármester helyettese, majd a kormány szóvivője volt. 

Sára Botond szól: uff….

Sára konkrét ígéretekkel jön a levélben. Miután ő is hosszan értekezik a kínaiak és magyarok közötti baráti és üzleti viszonyról, Sára szerint

ha ő lesz a kerület következő polgármestere, gondoskodik róla, hogy többek között az Auróra utcai rendelőben (azaz a Józsefvárosi Szent Kozma Egészségügyi Központban) és a nyolcadik kerületi kormányablakokban mindig álljon rendelkezésre egy kínai nyelvű tolmács.

A polgármesterjelölt szerint

  • a tisztes állampolgárokat meg fogják védeni a bűnözőktől,
  • a nyilvános helyeket tisztán fogják tartani,
  • támogatni fogják a lakóházak felújítását, és
  • a helyi lakosok és cégek számára kedvezményes bérleti díjakat fognak biztosítani az önkormányzati tulajdonú üzlethelyiségekben.

A levélnek két melléklete is van. Az egyik egy tájékoztató, amin az szerepel, hogy pontosan hova is kell tenni az X-et június 9-én, és hogy hova is kell elmenni szavazni. A szavazóíven szerepel, hogy „minta”, ezért visszaélni elvileg nem lehet vele. A másik egy hűtőmágnes, amin Sára Botond a választókörzet egyéni jelöltjével látható közösen.

Nem érnek rá….

A portál kérdéseket küldött a Fidesz központi sajtóosztályának, Szentkirályi Alexandrának, Sára Botondnak és a józsefvárosi Fidesznek is. Egyelőre még sehonnan nem érkezett válasz. Keresték telefonon Szentkirályi stábját, de ők

időhiányra hivatkozva nem reagáltak.

Szerző