Kinek higgyünk?

Hiába szerepel az egy dokumentumban, hogy a magyar kormány egyetért Merkel tervével, Orbán Viktor tagad.

14 támogató ország

Az uniós tagállamok többségének, 14 országnak a vezetőivel egyezségre jutott a német kancellár – ez derül ki abból a levélből, amelyet Angela Merkel a koalíciós partner CSU vezetőinek írt. A német média idézett is a levélből, e szerint a tizennégy támogató között van Magyarország is.

Orbán szerint politikai kacsa

Csakhogy alig pár órával az után, hogy a hír kijött a német médiában, Orbán Viktor az MTI-n keresztül üzent: ez a szokásos politikai kacsa, semmilyen megállapodás nem született. Havasi Bertalan, Orbán sajtófőnöke pedig egy olyan nyilatkozatot adott az MTI-nek: senki nem nálunk lépett be először az EU területére – ez egyébként pont ugyanígy igaz a legtöbb olyan országra is, amelynek a vezetői támogatták Merkel tervét, tehát nem zár ki semmilyen egyezséget.

Horgonyközpontnak nevezett gyűjtőtáborok

A dokumentum szerint ha egy menekültkérelmet megvizsgáltak, de elutasítottak, akkor azt, aki beadta, minél hamarabb vissza kell küldeni. Merkel horgonyközpontoknak nevezett gyűjtőtáborokat hozna létre a német határokon, ahova azokat küldené, akik úgy kérnek menekültstátuszt Németországtól, hogy az EU-ba egy másik tagállam határán léptek be. Ezekben a horgonyközpontokban járnának el a menekültkérelmek ügyében.

Babis: Prága nem tett ígéretet Berlinnek a kiutasított migránsok befogadására

Andrej Babis cseh kormányfő szombaton cáfolta, hogy Csehország ígéretet tett volna Angela Merkel német kancellárnak egy olyan megállapodás támogatására, amely szerint a német határról kiutasítandó migránsokat befogadnák azok az államok, amelyekben a migránsokat az Európai Unió területén először regisztrálták.

A cseh miniszterelnök is tagad

Ilyen tárgyalásokra Csehország és Németország között nem került sor és a cseh kormány nem csatlakozott ilyen megállapodáshoz – reagált a cseh miniszterelnök, aki Franciaországban tartózkodik munkalátogatáson.

A dpa úgy tudja: a megállapodás támogatására Csehország, Lengyelország és Magyarország is ígéretet tett, holott ezek eddig elutasítóan viszonyultak Merkel kancellár migránspolitikájához.

Nem volt tárgyalás

„Már csütörtökön Brüsszelben, az Európai Tanács ülése előtt elmondtam, hogy Németország minket (Csehországot) nem szólított meg, s ebben a pillanatban ilyen megállapodást nem is írnék alá” – mutatott rá Andrej Babis.

„Csehország és Németország között semmiféle tárgyalás ez ügyben nem volt és kormányom nem is tervezi, hogy egy ilyen megállapodáshoz, amely az illegális bevándorlók rendszeres befogadását jelentené, csatlakozna” – olvasható a kormányfő Prágában kiadott nyilatkozatában.

Veszélyben a német kormánykoalíció

A német Kereszténydemokrata Uniót (CDU) vezető kancellárnak július 1-jéig adott időt a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) arra, hogy európai megoldást találjon a Németországba tartó bevándorlók tömegének kezelésére. Ennek hiányában akár a testvérpárti szövetség és a kormánykoalíció is veszélybe kerülhet.

A német hírügynökség értesülésével kapcsolatban Orbán Viktor magyar miniszterelnök az MTI megkeresésére közölte: ez a szokásos politikai kacsa, semmilyen megállapodás nem született.

(MTI)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük