Kinél csörög a konténerkazán-megrendelés? – A kormány 1 milliárd forintos támogatás ad a hazai gyártáshoz

„Volt megkeresésünk emailben, hogy mennyi kazán gyártására vagyunk képesek. Erre az emailre természetesen válaszoltunk, onnantól kezdve a mai napig nem jött megkeresés” – nyilatkozta az ATV-nek Temesi Károly, a Calor 2000 Kft. tulajdonosa. A lébényi cég nem érti, hogy miért nincs szükség a munkájukra, hiszen olyan kazánokat gyártanak, amelyek gyenge minőségű tüzelővel is működnek, ráadásul teljesen automatizáltak.

Üveg-zseb, mi?

1400 mobilkazánt rendelt a kormány az iskolákba és az önkormányzati fenntartású intézményekbe, melyek telepítése a múlt héten megkezdődött.. Közben egy hazai gyártó azzal kereste meg az ATV Híradóját, hogy évtizedes tapasztalatuk ellenére velük szóba se állt a kabinet, amikor kiválasztotta, hogy kitől rendeli meg a konténerkazánokat.

A kormány hazai és külföldi céggel is kötött szerződést, azt azonban, hogy ezek kiválasztása milyen feltételekkel történt, nem közölték.

A szakemberek alaposan szemügyre vették…

Elkészült a hazai gyártású konténerkazán prototípusa

– jelentette be a Technológiai és Ipari Minisztérium a közösségi oldalán. A prototípust Palkovics László technológiai és ipari miniszter mellett a katasztrófavédelem szakemberei is alaposan szemügyre vették, és a vizsgálat tapasztalatai alapján biztonságos használatra alkalmasnak találták.

A kormány 1 milliárd forintos támogatással járult hozzá a hazai gyártókapacitás megerősítéséhez.

A Technológiai és Ipari Minisztérium javaslata alapján konténerkazánok válthatják ki elsősorban bölcsődék, óvodák és iskolák, bentlakásos szociális otthonok gázfűtését. Az első körben munkába álló 400 berendezés felét idehaza állítják elő.

„A kazánok odahelyezhetők az épületek mellé, és így meleg vízzel lehet az épületet fűteni”

– mondta korábban Palkovics László. Ezek a konténeres kazánok pelletet és biomasszát égetnek, és hamar telepíthetők. A kazánok megrendelése részben külföldről zajlik, de itthon is gyártanak ilyet – tette hozzá a technológiai és ipari miniszter.

Kövesse cikkeinket a Google Hírek-en!

Miért….?

A lébényi cég évtizedek óta foglalkozik kazánok gyártásával, konténerkazánt több mint tíz éve készítenek.

„Volt megkeresésünk emailben, hogy mennyi kazán gyártására vagyunk képesek. Erre az emailre természetesen válaszoltunk, onnantól kezdve a mai napig nem jött megkeresés”

– mondta el a Calor 2000 Kft. tulajdonosa. Ezek után lepődtek meg a kazángyár munkatársai, amikor a technolóiai és ipari miniszter bejelentette, hogy megkezdődik a konténer kazánok gyártása és külföldi beszerzése. Egy zalaegerszegi gyárban a prototípust is bemutatták. A lébényi cég azért sem érti, hogy miért nincs szükség a munkájukra, mert olyan kazánokat gyártanak, amelyek gyenge minőségű tüzelővel is működnek, ráadásul teljesen automatizáltak.

„Rengeteg megrendelésünk van, rengeteg megkeresésünk, főleg önkormányzatok, ahol nem tudják megoldani a gázfűtést. Most pillanatnyilag építünk kettő konténerkazánt, egy egészségközpontra, illetve egy sportcsarnok fűtéséhez”

– fogalmazott Temesi. A portál a minisztériumtól a hét közepén levélben érdeklődött, hogy a lébényi cég termékei miért nem feleltek meg, de választ eddig nem kaptak.