Kínos jelenetekkel tarkítva zajlott le a Magyar Tenisz Szövetség közgyűlése - Városi Kurír

Sorting by

×

Kínos jelenetekkel tarkítva zajlott le a Magyar Tenisz Szövetség közgyűlése

Személyeskedésektől sem mentes, olykor kimondottan kínos közgyűlést tartott kedden az Magyar Tenisz Szövetség, amely lakossági fórumot idézett, pedig nem az volt.

Hirdetés

A Magyar Tenisz Szövetség kedden a Nemzeti Edzésközpontban tartotta évi rendes közgyűlését

A délelőtt 11 órára kiírt közgyűlés nem volt határozatképes, így az végül 11.30-kor vette kezdetét, a több mint 400 tagszervezetből csupán 76 szavazásra jogosult jelent meg. Lázár János, az MTSZ elnöke még a hivatalos program kezdete előtt arról tájékoztatta a megjelenteket, hogy a szövetség konszolidációja megtörtént. Mint mondta, 2020 áprilisában kiderült, hogy 3,5 milliárd forintos konszolidációra lesz szükség, ez az összeg mostanra 4,9 milliárdra emelkedett. Ennek az az oka, hogy tartozások voltak az Emmi felé, valamint 738 millió forintot a NAV-nak is be kellett befizetni.

Fekete Miklós, miniszterelnökség által kirendelt pénzügyi biztos hozzátette, 340 millió forintot sikerült lealkudni a tárgyalások során, ugyanakkor vannak még függőben lévő ügyek, mert nem mindenkivel sikerült megegyezni, ezen esetekben az MTSZ jogi útra terelte az ügyet.

Ezt követően Lázár János ismertette a Billie Jean King Kupa ügyében született bírósági ítéletet. Mint mondta, a torna megrendezésének ötlete sem volt jó, szerinte a 60 millió dolláron felül évente 10 millió dolláros rendezési költséggel kellett volna számolni, ehelyett most megúszták 8+12 millió dollár megfizetésével.

Hirdetés

Ennek kapcsán azt mondta: „kidobtuk az ablakon, fogalmazzunk finoman.”

Egyelőre tehát annyi biztos, hogy nagyjából 12,35 milliárd forintba került a konszolidáció, avagy Szűcs Lajos elnök és Richter Attila főtitkár 2011 és 2020 közötti tevékenysége. Utólag, adóforintból.

Ez az összeg nem sokkal kevesebb, mint amennyit az MTSZ kiemelt sportágfejlesztésként és kiemelt versenyekre állami támogatásként megkapott, és el is költött Szűcs kilencéves regnálása alatt, ezek szerint minimum nem kellő gondossággal.

Kálnoki Kis Attila, korábbi öttusa világbajnok, a 24.hu újságírójaként intézett kérdést Lázár János felé. Kálnoki jelezte, közérdekű adatigényléssel fordult az MTSZ-hez, hogy az ügyvédek felé milyen további költségek merültek fel az ügyben, ám először nem kapott rá választ.

Lázár kioktató stílusban jelezte a „szerkesztő úrnak”, hogy ez egy közgyűlés, nem pedig lakossági fórum, aztán viszont tételesen ismertette a fölmerülő költségeket, amelyek nagyságrendileg 100 millió forintra rúgnak. Mindezt jó lassan tette, hogy a „szerkesztő úr” le tudja jegyzetelni, az olvasók pedig nyugodtan tudjanak aludni…

Az elnök azonban Sávolt Attila szakmai beszámolója után szót kért, és közölte: „Kollégáim közben előkeresték az Excel-táblázatokból a 24.hu által kért adatok egy részét, amely szerint 2021. június 4-től a mai napig a FED Kupa kapcsán két ügyvédi irodának 7 197 776 forintot, 182 727 fontot (82,5 millió forint), és 40 ezer svájci frankot (15,36 millió forint) fizettünk ki, de pénzügyileg ez az ügy még nincs lezárva.”

Hamis PCR-tesztek a szövetségben

Lázár János ezt követően ismertette annak a vizsgálatnak az eredményét, amelyet azért folytattak le, mert alapos volt a gyanú, hogy visszaélések történhettek a koronavírus-fertőzés kimutatására szolgáló PCR-tesztekkel kapcsolatban. Azt már korábban tudni lehetett, hogy az MTSZ keretorvosát elbocsájtották, valamint válogatott csapatok szervezési feladatait munkaköre szerint ellátó Marosi Katalin munkavállaló munkaviszonyát is megszüntették.

A tagságból felszólalt Borfői-Balázs Ildikó, aki elmondta, hogy testvére, Balázs Attila tudomása szerint úgy kapott Covid-igazolást az őszi Davis Kupára, hogy ő ilyen vizsgálaton nem vett részt. Lázár válaszul elmondta, hogy a hamis PCR-teszt felhasználása számít bűncselekménynek, a hölgynek pedig cinikusan azt tette hozzá, hogyha úgy gondolja, jelentse fel testvérét.

A Népszava korábban úgy értesült a küldöttség egyik tagjától, hogy az azóta már elbocsájtott Marosi Katalin, valamint Sütő Csilla főtitkár voltak azok a személyek, akik az indulás előtt a küldöttség tagjai számára átadták ezeket a hamis PCR-teszteket. Úgy fest azonban, hogy újabb felelősök nincsenek, az MTSZ pedig inkább a játékosokra tolná át a felelősséget, akiknek egyébként nem volt szükségük a Covid-tesztre, mivel be voltak oltva, valamint Torinóba érkezve egyébként is tesztelték őket.

Lázár Jánostól – miközben a teremtől elindult kifelé –, megpróbáláuk megtudni, folytatja-e a munkát a teniszszövetségben. „Nagy a kísértés…” – felelte, de arra már nem válaszolt, hogy a távozásra vagy a maradásra vonatkozott mindez.

A Népszava ugyanakkor több forrásból is úgy értesült, hogy az építési és beruházási miniszter marad az MTSZ élén.

Forrás: Népszava

Orbán besokallt a stadionoktól és a teniszcsarnok-építés felé kacsintgat?

Hirdetés
átver

Egy hozzászólás itt: “Kínos jelenetekkel tarkítva zajlott le a Magyar Tenisz Szövetség közgyűlése

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.