Kirill és a "vallásszabadság" - Városi Kurír

Sorting by

×

Kirill és a “vallásszabadság”

Hírek szerint Orbán a vallásszabadságra hivatkozva, Kirill patriarchát védelmezve blokkolja az EU legújabb szankciós csomagtervét. Akkor már csak egy kis lépésre van attól, hogy nyilvánosan kiálljon az iráni “vallási” vezetők, vagy akár a tálibok mellett…

Hirdetés

Mit is értünk Európában a vallás szabadságán?

Ha e kérdésbe belegondolunk, be kell látnunk, hogy Orbániában is súlyos, rendszerszintű problémák vannak. Nevetséges dolog ugyanis vallásszabadságról beszélni akkor és ott, ahol állam és egyház elválasztott voltát naponta megkérdőjelezik állami és egyházi vezetők. Ahol az állam – Soltész államtitkár, nem egyházi tisztségviselő… – miseborral “segíti” a terrortámadás áldozatául esett Ukrajnát. Azt az Ukrajnát, ahol az orosz terroristák háborús bűntetteket követnek el, sorozatosan…

Ahol a “vallásszabadságból” fakadó jogok teljessége jár az Orbán-hitű egyházaknak – igaz, bizonyos “kötelességek” teljesítése fejében; viszont Iványi Gáboréktól megtagadják azt.

Rövidre fogva: Orbánnak semmilyen erkölcsi alapja nincs arra, hogy a vallásszabadság védelmezőjének szerepében tetszelegjen.

De vajon Kirill egyáltalán védelmezhető-e a vallásszabadságra hivatkozva? S ha netán igen, akkor végül az iráni vallási vezetők, vagy akár a tálibok is – nem?

Az első kérdés itt a háború megítélése

A demokráciák egységes álláspontja szerint orosz agresszióról, terrorháborúról van szó. E háború támogatóit, Putyin szövetségeseit szankciókkal sújtják.

Vajon Kirill, mert egyházfő, eleve mentesülhet a szankciók alól?

Aki erre igennel válaszol, gondolja meg: nem következik-e válaszából annak igenlése is, hogy papokat polgári jog, bíróság egyáltalán ne ítélhessen meg. Hogy papok, mert papok, nyíltan támogathassanak brutális agressziót, terrorháborút – végső soron gyilkosságokat, háborús bűncselekményeket is?

Persze, történelmi példák ilyesmire bőven vannak

S mert Kirillnek nagy a befolyása, szavára – megdöbbentő, de kétségtelen tény – sokan figyelnek, vajon nem indokolt-e éppen az ő szankcionálása..? Annak megítélése, hogy Putyin támogatása mennyire egyeztethető össze a kereszténységgel, a hívekre tartozik. Annak megítélése pedig, hogy e magatartás mennyire egyeztethető össze az európai demokráciák erkölcsi, jogi rendjével, igenis az EU dolga.

Végül is nem adtak ki Kirill ellen nemzetközi körözést, nem akarják bíróság elé állítani – csupán azt közölnék, hogy terrorháborút támogató vallási vezető Európában persona non grata.

Ezt akarja megakadályozni a “vallásszabadságra” hivatkozva a bármilyen képmutatásra kész, tökéletesen amorális Orbán Viktor. Illetve ez az ürügy maradt számára az Oroszországot sújtó szankciók blokkolására. Aljas.

Kapcsolódó

Hirdetés
átver
A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Egy hozzászólás itt: “Kirill és a “vallásszabadság”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.