Kirúgták az izraeli Haaretz Orbánista publicistáját

Az izraeli Haaretz baloldali napilap kirúgta Gadi Taubot egy jobboldali publicistáját, aki többek között a Mathias Corvinus Collegium, a Fidesz következő vezető nemzedékének képzését biztosító alapítvány, propagandája is. Szinte azonnal megérkezett az izraeli kormány nagyon is Orbán-komparibilis válasza a laphoz.

Az igazságszolgáltatás, Netanyahu féle reformjának támogatása a fő indok

„Az a vágy, hogy egyoldalúan és gátlástalanul radikális lépésekkel gyengítik az igazságszolgáltatási rendszert, minket is, mint médiát, védekezésre kényszerít. Ebben az értelemben nagy nehézségekbe ütközik annak a  disszonanciának feloldása, hogy: egyrészt lándzsahegynek lenni e forradalom ellen, ugyanakkor olyan cikkeket publikálni, amelyek hátszelet adnak neki. A defenzív demokrácia szempontjából úgy gondoljuk, hogy itt az ideje védekezni”

– áll a Taubnak küldött közleményben.

De hogy jön ide az MCC?

Az MCC-vel a közpénz milliárdokkal kitömött magyar alapítvánnyal kapcsolatban a közlemény ezt mondta:

„Nehéz elfogadnunk, hogy valaki, aki támogat egy olyan  intézményt (MCC. szerk), amely dicséri mindazokat az értékeket, amelyeket veszélyesnek tartunk és fenyegeti a demokráciát, valamint a nyitottság ellen küzd platformot kap a Haaretznél, ” 

Shlomo Karhi izraeli kommunikációs miniszter gyorsan reagált

„Köszönöm Haaretznek a hátszelet az álláspontomhoz, miszerint átfogó reformra van szükség a médiapiacon (…) Cselekedni fogunk annak érdekében, hogy leállítsuk a hirdetésekből származó állami finanszírozást ebben a bolsevik mocsokban.” 

– írta Karhi a Twitteren.

A miniszter szóvivője azt mondta a Haaretznek, hogy a miniszter már az előző Knesszetben is fellépett annak érdekében, hogy leállítsák az összes újságban megjelenő hirdetések állami finanszírozását.

Párhuzam?

Amennyiben ez a megvonás  megtörténne, úgy annak Izrael két legfontosabb lapja Israel Hayom és Yedioth Ahronoth lenne a fő kárvollotja, ezek akár be is csukhatnak. Lásd az idevonatkozó magyar példákat mint  a Népszabadság bedarálása.

(Forrás, Haaretz)

Emlékszik