Kirúgták Horváth Szatmár professzort Szegeden – szembement, de kikkel is?

„Ha valaki pofozkodni áll, abban sok minden benne van” – mondta a Telexnek Horváth Szatmár, a Szegedi Tudományegyetem volt pszichiáterprofesszora. Az orvos arra célzott, hogy Rovó László, az egyetem rektora ellen indított etikai vizsgálat mellett más is közrejátszhatott abban, hogy hétfőn azonnali hatállyal felmentették a munkavégzés alól.

Fertőzötten műtött?

Horváth vezette a Magyar Orvosi Kamara Csongrád megyei etikai bizottságát, amely még márciusban kezdeményezett etikai vizsgálatot Rovó László ellen, mert az még a járvány elején visszatérve egy ausztriai síútról, nem hogy nem vonult karanténba, holott tudta, hogy fertőzött lehet, de még műtött is munkahelyén.

Nem sokkal később kiderült, hogy ő is elkapta a koronavírust.

Horváth az etikai vizsgálat elindítása után azt vette észre, hogy az attól “elvben” teljesen független  pályázatát negligálják. Közben bár az etikai vizsgálatot a kamara Csongrád megyei etikai bizottsága indítványozta, az végül – összeférhetetlenség miatt – átkerült a győri testülethez, ami felmentette a rektort az ügyben.

Hidegzuhany

„Aztán a regnáló tanszékvezető kihirdette, hogy ő a kinevezett professzor. Úgy voltam vele, hogy ha az egyetem vezetése nem támogatja a változást, nem fogok erőlködni, mert az csak szélmalomharc lenne”

– mondta. A feszültség viszont nem múlt el „ez a légkör pedig nem kedvezett az állásomnak”, mondta Horváth. Hétfőn a tanszékvezető és az egyetem jogi osztályának vezetője várta, aki közölte vele, hogy azonnali hatállyal felmentik a munkavégzés alól.

Az orvost 22 pontban találták alkalmatlannak

Ezek között szerepelt többek között, hogy Horváth az egyetem rossz hírét keltette, és az is, hogy megkérdezte, ki a tanszékvezető, holott az teljesen nyilvánvaló volt. A Telex megkereste a Szegedi Tudományegyetemet is  a témában akik egy közleményben válaszoltak:

“A cikkek, nyilatkozatok hamisan összemossák a jogviszony megszűnésének kiváltó okait a munkavállaló közéleti szerepvállalásával. Ezt az Egyetem határozottan és egyértelműen visszautasítja. A munkáltatói intézkedéseknek intézményünkben minden esetben alapos és megfelelően alátámasztott indokai vannak. A híreszteléseket jelen tájékoztatáson felül nem kívánjuk kommentálni.”

A pszichiáterprofesszor 16 évig dolgozott az egyetemen,

emellett vezető külföldi egyetemen volt vendégoktató, és számos nemzetközi folyóirat szerkesztésén dolgozik, most azt mondja, kénytelen meglépni, hogy külföldre menjen.

„Három gyerekem van, akiket egy szabad, nyílt társadalomban szeretnék felnevelni”

– mondta.

Magyarország 2020.

https://www.facebook.com/szatmar.horvath/posts/10223781166465403

Kunetz Zsombor szerint….

https://www.facebook.com/zskunetz/posts/3292429434145379

(Olvassa el a Telex teljes cikkét!)

Horváth Szatmár

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük