A kiskunhalasi járványkórházban felére tudták lecsökkenteni a halálozási arányt - Városi Kurír

Sorting by

×

A kiskunhalasi járványkórházban felére tudták lecsökkenteni a halálozási arányt

A 150 férőhelyes Kiskunhalasi Mobil Járványkórházban jelenleg 134, többségében fiatalt, középkorút ápolnak. A Covid-intenzív osztályon fekvő legfiatalabb koronavírusos egy 34 éves nő. Az intézményben 19-en fekszenek lélegeztető gépen.

Hirdetés

Drámaian csökken a fertőzöttek korhatára

A kórház dolgozói egy olyan eljárást dolgoztak ki, melynek alkalmazásával a felére tudták lecsökkenteni a halálozási számot. Az MTVA stábját most beengedték a kórházba, ahol exkluzív képeket és interjút készíthettek. Csak a legszigorúbb ellenőrzés mellett, védőfelszerelésben lehet bemenni a kiskunhalasi mobil járványkórház covid-intenzív osztályára. Az orvosok és ápolók napi 24 órában látják el az osztályon fekvő koronavírusos betegeket.

Kiskunhalasi,járványkórház,
illusztráció: V.K.

– A harmadik hullámban jellemzően a 40-50 év közötti korosztály érintett, sőt egyre gyakoribb a 30 év körüli betegünk is. Míg a második hullámban inkább a 60-70 év közötti korosztályt érintette  – nyilatkozta dr. Frei Norbert, a Kiskunhalasi Járványkórház Covid Intenzív Osztályának vezetője.

Ahogyan hiros.hu korábban megírta, a járványkórházban egy új eljárást dolgoztak ki az orvosok. A koronavírus-fertőzés során fellépő túlzott immunreakcióra, az úgynevezett cytokin-viharra nyújt gyógyírt a saját fejlesztésű kezelés.

– Immunrendszerünk gyakorlatilag a cytokinnek nevezett jelátvivő molekulákkal kommunikál, ezekkel bírja munkára a sejteket. A covid hatására azonban bizonyos embereknél a cytokin sajnos borzalmas túlműködésbe kezd. Ezeket a túlműködött jelátvivő anyagokat mi gyakorlatilag kiszűrjük, kimossuk a szervezetből – magyarázta az eljárást az osztályvezető. Ezzel a módszerrel sikerült jelentősen csökkenteni a halálozási arányt az intenzív osztályon.

Forrás: Halasinfo.hu

kiskunhalasi, járványkórház
illusztráció: V.K.

 

Hirdetés
átver

7 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.