Kisnyugdíjasok a semmi ágán – pedig van megoldás

Egy ország ismeri és veszi nagyon komolyan Dr. Farkas András nyugdíjgurut, amikor megszólal az idősek juttatásai ügyében. Most a portfolio.hu felkérésére foglalta össze egy nagyobb dolgozatban, amit a 13. havi nyugdíjról és az azt körüllengő problémákról  gondol.  

A rendszerszintű gondokon a 13. havi nyugdíj nem enyhít, sőt

Eközben minden döntéshozó hajlamos megfeledkezni a leginkább kiszolgáltatott, létszámában hatalmas, de politikai érdekképviseletre alkalmatlan elszegényedő kisnyugdíjasokról, akik a medián nyugdíjnál kisebb ellátásban részesülnek és akikről az Eustat szegénységi statisztikái riasztó számokat közölnek.

Ők elsősorban azok, akiknek nyugdíját hosszú évekkel ezelőtt, nagyon kedvezőtlen feltételek mellett állapították meg, így már a nyugdíjasok között is öregnek számítanak, és akik jellemzően magányosan, sokszor özvegyként élnek, főként vidéki kistelepüléseken. Új nyugdíjas szegényekként hamarosan megjelennek majd az évtizedeken keresztül minimálbérre vagy annak is csak töredékére bejelentett, vagy éppen katásként kényszervállalkozó hatvanasok, akik későn szembesülnek majd siralmas nyugdíjvárományukkal.

nyugdíj

Politikus vagy törvényhozó

A szegény nyugdíjasokra a politikus – különösen a választások közeledtével – sokszor gondol, a törvényhozó azonban nem különösebben iparkodik az ő nem képviselt érdekeiket is szolgálni

Pedig van egy kézenfekvő megoldás a valóban sok nehézséggel küszködő nyugdíjas tömegek megsegítésére.

A 13. havi nyugdíj visszavezetése miatt teljességgel okafogyottá vált nyugdíjprémiumra félretett költségvetési tartalékokat fel kell szabadítani a kisnyugdíjasok rászorultsági alapú támogatására. Az idei nyugdíjprémiumra félretett 55 milliárd forint (és a 2020-as nyugdíjprémiumra elkülönített, de fel nem használt 20,432 milliárd forint) céltartalék így sokkal értékesebb módon hasznosulhatna, mint az eleve mézesmadzagnak szánt nyugdíjprémium formájában. (A nyugdíjprémium kizárólag azért került be 2009-ben a nyugdíjtörvénybe, hogy enyhítse az akkori 13. havi nyugdíj megszüntetése miatti keserűséget.) E céltartalékok átcsoportosításával akár 75 milliárd forintos forrás szabadulhatna föl a valóban rászoruló nyugdíjasoknak nyújtandó egyszeri idei támogatásra. Ami számukra is érdemi összegre emelhetné a 13. havi nyugdíj első negyedhavi részletét.

(Olvassa el az általunk szemlézett és szerkesztett után a teljes eredeti  tanulmányt itt)

Keringőnk a nyugdíjkérdés körül!

nyugdíj

 

A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

2 hozzászólás

 • 2021.02.16 - 13:44
  Közvetlen hivatkozás

  A most megkapott 13.havi nyugdíj 1/4-részét havonta kellene a nyugdíjasoknak utalni!A 150000 ft
  alattiaknak nagy segítség lenne és a kormány ennyi pénzt simán kitudna fizetni!!!!

  Válasz
 • 2021.02.16 - 14:26
  Közvetlen hivatkozás

  Ha visszavezetnék a svájci indexálást,akkor 20-30 ezer ft-al többet kapnának a nyugdíjasok havonta.

  Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük