Kispadon a magyar ombudsman?

Leminősítené és elvenné a magyar alapjogok ombudsmanának szavazati jogát a Világszövetség. A külföldi kollégákból álló értékelő testület, a Nemzeti Emberi Jogi Intézmények Világszövetségének Akkreditációs Albizottsága azt nehezményezi, hogy Kozma Ákos és hivatala nem emelte fel a szavát több súlyos magyar emberi jogi probléma esetében. AZ ATV Híradó riportja.

Amikor egy „harcos” biztos puhány

Még tavaly nyáron a Gyöngyöspatai szegregációs ügy kapcsán kérte a Magyar Helsinki Bizottság az alapvető jogok biztosát arra, hogy emeljen szót az ellen, hogy magas rangú politikusok – ideértve a miniszterelnököt is – kirekesztő, romaellenes kijelentéseket tettek. De az LMBTQI-emberek jogainak védelmében is hiányolta a bizottság az ombudsman fellépését.

 

Dr. Kádár András, a Magyar Helsinki Bizottság társelnöke a  híradónak nyilatkozva azt nehezményezte, hogy míg egyes, politikailag semleges ügyekben a biztos aktív, addig kifejezetten kerüli azt, hogy szembe kelljen mennie a kormánnyal.

Fájdalmas leminősítés

Hasonló kritikákat fogalmazott meg a Nemzeti Emberi Jogi Intézmények Világszövetségének Akkreditációs Albizottságának vizsgálata is. A Világszövetség azt kifogásolja, hogy a magyar ombudsman nem foglalkozott megfelelően minden elé kerülő emberi jogi problémával. Nem szólalt fel például olyan ügyekben, amelyek a média függetlenségét, a civil szervezetek helyzetét, a bíróságok függetlenségét, az LMBTQI emberek, az etnikai kisebbségek és a menekültek kérdését érintik. Így a szövetség az ombudsman A-típusú tagságát, B-be sorolná. Kádár András szerint ez óriási presztízs veszteség.

„Ha ez megtörténik, elveszíti azt a jogát, hogy a nemzeti emberjogi intézmények Világszövetségében szavazati joga legyen, tisztségeket viseljen illetve azt a jogát, hogy különböző ENSZ-intézmények munkájában részt vegyen”

– magyarázta Kádár.

Így látják ők!

A Momentum szerint a leminősítési javaslat azt jelzi, hogy a magyar helyzet nincs rendben. A Fidesz-kormány lépésről lépésre építette le a jogállamiságot, az pedig egy nagyon fontos lépés, hogy nemzetközi összehasonlításban is láthatjuk: ami Magyarországon működik, az nem egy jogállam –  Szigeti Flóra, a párt igazságügyi szakpolitikusa.

Kálmán Olga úgy látja, az Ombudsmannak kötelessége lenne kiállni a sérülékeny emberekért.

„Ez most egy újabb bizonyítéka annak, hogy az Orbán-világban a kiszolgáltatottak még inkább védtelenebbe lesznek. Ez a kormány mindig azokba rúg bele, akik a legsérülékenyebbek”

– mondta el híradónak a DK elnökségi tagja.

Az MSZP EP-képviselője szerint a Világszervezet ugyanazokat a kritikákat fogalmazta meg, mint az Európai Unió Bizottsága. Olyan országok közé sorolódunk ismét, amelyeket nem tekintenek a demokratikus világ részének, és pont ez a probléma, hogy innentől kezdve elképesztő lesz a bizalomhiány Magyarországgal szembe – vélekedett Ujhelyi István.

Híradó kereste az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalát, ám az az eredeti  cikk megjelenéséig nem reagáltak a leminősítési tervre.

 

ombudsman

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük