Sorting by

×

Kiszabadulhatott a börtönből az elítélt volt fideszes országgyűlési képviselő, Mengyi Roland

Régi telefonszámán érte  el a 24.hu  a Voldemort nagyúrként hírhedtté vált, bűnszövetségben elkövetett pályázati machinációk miatt elítélt volt fideszes politikust, Mengyi Rolandot.

Négy év letöltendő

A Voldemort néven is elhíresült Mengyinek egy korrupciós ügy miatt kellett bíróság elé állnia, a 2019-ben született jogerős ítélet – súlyosítva az elsőfokú döntést – négy év letöltendő börtönbüntetést szabott ki a kormánypárti politikusra különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, bűnszövetségben elkövetett költségvetési csalás bűntettének kísérlete és más bűncselekmények miatt. 2020. január közepén vonult be a kecskeméti büntetés-végrehajtás  “parkettásnak” is nevezett magyar viszonyokhoz képest “luxus” intézetébe.

Újra szabadlábon?

A volt fideszes képviselő a kirótt négyéves büntetésből mintegy 22 hónapot töltött rács mögött. A kiszabott börtönbüntetés időtartamának a harmada jó magaviseletre tekintettel elengedhető, és ezen felül még legfeljebb 10 hónapnyi reintegrációs őrizet is adható azoknak, akiknek nem erőszakos bűncselekmény miatt kell ülniük, és öt évnél rövidebb a szabadságvesztésük. Így összességében Mengyi esetében a négyéves büntetés éppen 22 hónapra redukálható – így nemrégiben szabadulhatott-írja a 24.hu.

A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága a kérdéssel kapcsolatban azt a választa a portának,   hogy a fogvatartottak minden adata „bűnügyi személyes adatnak” minősül, ezért „a hatályos jogi szabályozás nem ad lehetőséget konkrét személyre vonatkozó válaszadásra”. Futó Barnabás ügyvéd, aki Mengyi védője volt a bírósági perben, azt mondta, nincsenek információi egykori védencéről, mert megbízatása az ítélethirdetés után megszűnt.

Felhívták

Sikerült viszont a régi telefonszámán elérniük magát Mengyi Rolandot, ami azt jelzi, hogy a hívás idején biztosan nem tartózkodott büntetés-végrehajtási intézetben, mert a szabályok alapján saját telefont nem használhatnak a fogvatartottak a börtönben. A rabok számára ellenőrzött körülmények közt biztosított ugyan a telefonálás lehetősége, de csak feltöltőkártyás mobillal, és kizárólag a regisztrált kapcsolattartó személyekkel beszélhetnek. Magyarán senkit nem lehet csak úgy felhívni a börtönben.

A volt parlamenti képviselő, miután megkérdeztük, hogy valóban a reintegrációs program keretében engedték-e ki Kecskemétről, annyit mondott: Nem vagyunk olyan baráti viszonyban, hogy erről nyilatkozzak. Majd azt közölte, hogy mivel „nagyon rég” nem képviselő, már közszereplőnek sem tekinthető, ezért azt szeretné, ha cikket sem közölnénk róla.

Hivatalos reakció és Mengyi megerősítése híján ugyanakkor az sem kizárható, hogy Mengyit éppen az évente mindössze néhány napra biztosított eltávozása idején értük utol a saját telefonján.

A jogász végzettségű Mengyi, aki 2010 és 2018 között két cikluson át volt Borsod-Abaúj-Zemplén megye egyik egyéni képviselője, azért került börtönbe, mert segítséget nyújtott volna egy több százmilliós uniós támogatás lenyúlásához, és 10 millió forintot kért azért, hogy a vele kapcsolatban álló vállalkozók nyerjenek a pályázaton.

Előzmény

 

átver

Egy hozzászólás itt: “Kiszabadulhatott a börtönből az elítélt volt fideszes országgyűlési képviselő, Mengyi Roland

  • 2021.12.03 - 09:05
    Közvetlen hivatkozás

    BIZTOS, HOGY, HA ELLENZÉKI ÉPVISELŐ LETT VOLNA, MÉG MINDÉG OTT ÜLNE,mert nem biztos, hogy mindenkire vonatkozik a kedvezmény!

    Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.