Kiszivárogtak a történelem érettségi tételei, akkor most bukik a rezsim?

A 24.hu értesülése szerint  a történelem írásbeli érettségit megelőző napon kiszivárogtak a tételek. A portál érdeklődésére megerősítették, hogy az Oktatási hivatal feljelentést tett.

A szikár tények

“2019. május 8-án, a történelem írásbeli érettségi vizsga megkezdését követően az Oktatási Hivatalhoz bejelentés érkezett arról, hogy egy közösségi oldal zárt csoportjában a középszintű történelem érettségi feladatsor esszétémáit a vizsga kezdete előtt közzétehették. A Hivatal ismeretlen tettes ellen büntető feljelentést tett.”

Történelmi előkép

Volt már ilyen a közelmúlt magyar történelmében:

1989-ben több budapesti és Pest megyei középiskolában már napokkal a május 15-ével kezdődő hétre kitűzött írásbeli érettségik időpontja előtt megtudták a negyedikes diákok a matematika érettségin megoldandó kilenc feladat sorszámait. Ugyanabban az évben nemcsak a matematika feladatsor szivárgott ki, hanem a magyar érettségi tételek témái is – gyermekmotívumok József Attila költészetében, Vörösmarty Mihály és Nagy Lajos–, valamint más tantárgyak érettségijeivel is adódtak problémák. Hasonló, érettségihez kapcsolódó kiszivárgások korábban és később is előfordultak, az 1989-es eset mégis igen nagy port kavart. Az esetre annak köszönhetően derült fény, hogy több diák is feltűnő gyorsasággal készült el a dolgozatának megoldásával. (Wikipédia)

Nem akarok hiú reményt ébreszteni senkiben, de annak idején ez a bizonyos érettségibotrány is egy fontos szeg volt a Kádár-rendszer koporsójában. Szóval senki ne vádoljon azzal, hogy én nem szóltam!

Hasonló

 

Pálmai Tamás

Pálmai Tamás

További cikkek olvasása a szerzőtől, a nevére kattintva.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük